Trojnásobné vloupání v zahrádkářské kolonii má na svědomí škodu za dvacet tisíc

FRÝDLANTSKO – Zahrádkářskou kolonii ve Frýdlantu navštívili nezvaní hosté. Tři chatky zde neodolaly zlodějům, kteří způsobili škodu téměř dvacet tisíc korun. Zimní měsíce roku jsou pro majitele zahradních chatek obdobím, v němž veškerá pěstitelská činnost pochopitelně není na pořadu dne. Chatky jsou převážně zazimované a návštěvy majitelů jsou jen sporadické.

V období vánočních svátků způsobil nemilé překvapení majitelům zahradních chatek ve Frýdlantu neznámý lupič. Ten se vypáčením vstupních dveří vloupal do tří zahrádkářských chatek, ze kterých odcizil různé elektronářadí, zahrádkářské vybavení a poškodil zařízení, čímž způsobil škodu v hodnotě bezmála dvacet tisíc korun.

„Bezprostředně po oznámení začali policisté z obvodního oddělení ve Frýdlantu případy vyšetřovat. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů porušování domovní svobody a krádež, za což pachateli v případě dopadení a následného odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Policisté doporučují vlastníkům rekreačních objektů provádět pravidelné kontroly zabezpečení. Pokud majitelé zjistí vloupání a krádež věcí či jen poškození majetku, měli by se okamžitě obrátit na policisty. Do jejich příjezdu by neměli opravovat poškozené věci, neuklízet a pokud možno nepohybovat se v místech, která velmi pravděpodobně pachatelé navštívili. Veškeré stopy zajištěné policisty na místě trestné činnosti mohou být stěžejní při pátrání po pachatelích. Přílišná horlivost majitelů při odstraňování následků vloupání ještě před příjezdem policistů na místo činu může vést ke znehodnocení těchto důkazních prostředků.