Řidiči, dejte si pozor na ledovku a sněhové jazyky!

LIBERECKO – Vítr a husté sněžení komplikuje dopravu na řadě míst v Libereckém kraji. Silničáři varují před tvorbou sněhových jazyků a upozorňují, že ve vyšších polohách mohou být na některých místech silnice zaváté. U mokrých povrchů hrozí námraza. Některé silnice, zejména druhých tříd, jsou hůře sjízdné, mnohdy cestu blokují zapadlé kamióny, jako např. silnice mezi Stružnicí a Ploužnicí. Silnice je ale pro osobní dopravu s velkou opatrností průjezdná.

Je úplně uzavřena silnice mezi Raspenavou a Oldřichovem v Hájích na Liberecku. Zákaz potrvá minimálně týden. Na silnici včera uvízly kamiony, dopravu a odklon dalších vozidel prováděly přímo na místě policejní hlídky z Obvodního oddělení v Hejnicích.

Kamiony lemovaly také silnici vedoucí z Tanvaldu na Harrachov. Ta je pokryta ledovkou a sněhem, na silnici včera uvízla více jak desítka kamionů. Policisté se správcem komunikace museli přistoupit k úplné uzavírce silnice z Tanvaldu na Kořenov. Ve směru od Tanvaldu pouštěli policisté osobní vozidla jen do Kořenova. Policie řidičům doporučuje vyhnout se tomuto úseku a jet přes Jablonec nad Nisou nebo přes Paseky nad Jizerou.

Problémy se sjízdností měli včera ráno i řidiči kamionů ve Svoru na Českolipsku, kde se tvořily kolony. Silnice by již měla být průjezdná i pro nákladní dopravu.

Přes den se v kraji očekává proměnlivá, převážně velká oblačnost se sněhovými přeháňkami. Na horách může být i trvalejší sněžení. Teploty zůstanou po celý den pod nulou a nadále bude silně foukat. V nárazech může rychlost větru na horách přesahovat 70 kilometrů v hodině.