Jablonec vyhlásil kalamitní opatření, nestíhá odklízet sníh

JABLONEC NAD NISOU – Město vyhlásilo dnes před devátou hodinou ráno kalamitní opatření 1. stupně. Shodli se na tom zástupci města, technických služeb, policie, provozovatele MHD i hasičů. Důvodem je neustávající sněžení a komplikace s dodržováním časových lhůt při odklízení sněhu.

Za posledních 24 hodin v Jablonci nad Nisou napadlo 27 cm sněhu. Od začátku zimního období je to celkem 130 cm. Silnice 1. třídy jsou sjízdné v plném rozsahu, na silnicích nižších tříd jsou zúžené průjezdní profily, zavalené jsou chodníky a kritická situace je na sídlištích, jejichž úklid komplikují zaparkovaná auta. „Kalamitní opatření vyhlašujeme zejména z toho důvodu, že za současné situace není možné dodržet časové lhůty schválené plánem zimní údržby na aktuální období,“ vysvětluje náměstek primátora města Jakub Chuchlík.

V terénu jsou kromě techniky i všichni ruční pracovníci technických služeb a také téměř šedesátka pracovníků veřejně prospěšných prací s hrably a lopatami. Pomoc městu nabídla i věznice Rýnovice aktuálně v počtu šesti osob ve výkonu trestu. Veškeré práce v ulicích koordinuje dispečink zimní údržby TSJ s. r. o., který je v provozu 24 hodin denně.

Jak jsme již psali zde, město také vypne veškeré parkovací automaty. Je to proto, aby lidé stáli na parkovištích a neblokovali ulice. Kalamitní stav trvá do odvolání. V pondělí se znovu sejde krizový štáb města, který rozhodne o dalším trvání.

Přívaly sněhu komplikují dopravu na Jablonecku třeba i v Lučanech nad Nisou a ve Smržovce.