Dodávka skončila v potoce. K nehodě dorazil i nový vyprošťovací jeřáb

ČESKOLIPSKO – Tři jednotky hasičů zasahovaly včera před polednem u dopravní nehody dodávky na silnici mezi obcemi Dubá a Zakšín.

Dodávka vyjela v zatáčce mimo komunikaci a skončila přímo uprostřed potoka. Při pádu automobilu došlo ke kontaminaci vodního zdroje naftou a olejem. Hasiči ihned začali se stavbou norných stěn a zasypáváním sorbentem. Také poskytli první předlékařskou pomoc řidiči dodávky a na velmi frekventované silnici pomáhali usměrňovat dopravu.

„Norné stěny byly postaveny dvě, jedna přímo v místě nehody a druhá po proudu potoka v nedaleké obci Bukovec. Hasičům se podařilo během chvíle zastavit šíření nebezpečné látky vodou. Přesto o úniku informovaly Odbor životního prostředí Městského úřadu Česká Lípa a Vodoprávní úřad,“ informovala mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Kvůli vyproštění dorazil i jeřáb českolipských profesionálů. Vyprošťovací automobil získala stanice teprve v prosinci loňského roku a ukazuje se, že své využití na Českolipsku najde. Jde o modernizovaný vyprošťovací automobil těžké váhové kategorie, s terénním podvozkem. Hasiči ho využívají k záchranným pracím při mimořádných událostech, které vyžadují zvedání a posun těžkých břemen.

Hasiči navázali dodávku popruhy a vyzvedli ji jeřábem zpět na komunikaci. Provoz byl obnoven po dvou hodinách.