Kradl jako straka, za měsíc způsobil škodu přes čtyřicet tisíc korun

JABLONEC NAD NISOU – Pětatřicetiletý muž během jednoho měsíce stačil svým jednáním ve dvanácti případech způsobit celkovou škodu přesahující částku čtyřicet tisíc korun. Uvedených skutků se dopustil i přesto, že byl za takové činy na začátku loňského roku pravomocně potrestán soudem.

V uplynulých dnech policisté z Jablonce nad Nisou zahájili trestní stíhání 35letého muže jako obviněného ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody, krádež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež ve stádiu pokusu, kterých se dopustil v období od 3. prosince loňského roku do letošního 6. ledna. Během této doby obviněný stačil spáchat celkem dvanáct skutků.

V Lučanech nad Nisou například využil odemčených vchodových dveří, kterými vešel do rodinného domu v době, kdy v jeho obývacím pokoji byla žena s dvěma dětmi. Z chodby odcizil jeden kabát, dvě bundy, dvě vesty a z domu odešel. V Lučanech ještě násilím vnikl do jednoho nebytového objektu, ze kterého si nakonec nic neodnesl. Dále v uvedené době celkem pětkrát kradl v jabloneckých prodejnách, a to potraviny a drogistické zboží. Jednou byl v prodejně potravin při pokusu krádeže potravin přistižen ostrahou prodejny.

Obviněnému se podařilo také vniknout do dvou bytových domů v Jablonci nad Nisou. V jednom z nich z chodby ukradl horské jízdní kolo, které měl jeho majitel připevněné zámkem ke skříni za výtahem. V druhém bytovém domě se ještě vloupal do sklepní kóje, ze které odcizil také horské jízdní kolo. Poté se ještě také snažil vloupat do dalšího bytového domu v Jablonci nad Nisou, což se mu ale nepodařilo a vrypy i otlaky poškodil pouze vstupní dveře, aniž by je otevřel. V uvedené době ještě neoprávněně vešel zadními dveřmi do výrobního objektu jedné jablonecké firmy, kde se dostal až do šaten v prvním poschodí. Tam jedné ženě ze skříňky odcizil dámskou kabelku, ve které měla klíče od vozidla, náramkové hodinky a uloženou peněženku s finanční hotovostí, platební kartu, různé zákaznické karty a osobní doklady.

„Vzhledem i k této skutečnosti komisař podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu na jeho vzetí do vazby. Soudce jabloneckého soudu následně návrhu státního zástupce vyhověl a obviněného poslal do vazby,“ informovala policejní tisková mluvčí Dagmar Sochorová. Za spáchání uvedených trestných činů mu tak nyní hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.