Po hromadné otravě krve v Nemocnici Frýdlant opět začnou operovat pacienty

FRÝDLANT – Nemocnice Frýdlant zavřela své operační sály v prosinci loňského roku z důvodu otravy krve devíti z šestnácti zde operovaných pacientů. Příčiny otravy zatím stále nejsou jasné a vyšetřování ještě neskončilo. Po kontrole Krajské hygienické stanice, ukončené v pátek 1. února, už ale nic nebrání zahájit provoz operačních sálů.

První letošní pacient bude operován 12. února. Další výkony v operačních oborech budou pokračovat v režimu jednodenní chirurgie. Veškerá oddělení a ambulance (interna, kardiologie, gynekologie, nutriční ambulance a další) pracují v běžném provozu.

Policie otravu vyšetřuje pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti, znalecké zkoumání bude trvat několik měsíců. Na výsledky vyšetřování čeká nemocnice i rodiny operovaných pacientů. „S pacienty jsme už od prosince v kontaktu a vzájemně se informujeme,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Madar.

Podle vedení nemocnice zde uskutečnili opatření k bezpečnému chodu sálů. Byly provedeny bezpečnostně technické prohlídky nad rámec legislativy a doporučení výrobců a certifikovaných dodavatelů. Jednalo se například nadstandardní opakované kontroly přístrojů sloužících k operačním výkonům, jako jsou sterilizátory a narkotizační přístroje. „Nastalá situace těžce dopadla na zdravotnický personál, jeho část zůstala kvůli zavřeným operačním sálům doma. Vyhrocenou situaci jsme ustáli, kolektiv to stmelilo a těšíme se na standardní provoz operačních sálů,“ informoval ředitel Madar.

Nemocnice upozorňuje, že na základě velmi vysokého výskytu onemocnění chřipkou a dle doporučení krajského hygienika platí od 1. února zákaz návštěv.