Víme, čím budou jezdit cestující na trati z Liberce do Staré Paky

LIBERECKÝ KRAJ – Rada Libereckého kraje vybrala nejlepší nabídku pro železniční trasu Liberec – Turnov – Semily – Stará Paka. Bylo rozhodnuto uzavřít smlouvu na zajištění železniční dopravy na této trase přímým zadáním společnosti ARRIVA vlaky, s. r. o. Konkurenční nabídka Českých drah totiž nebyla nejvýhodnější a v souladu se zadávacími podmínkami.

Moderní nízkopodlažní vozidla společnosti Arriva splňují podle kraje požadavek komfortního cestování. Vozy 642 Siemens Desiro na trase začnou jezdit od 15. prosince letošního roku a budou obsluhovat tuto trať po dobu deseti let.

České dráhy nabídly na železnobrodskou železnici vozidlo Regionova. Vlaky Regionovy mají jednonápravový podvozek, výrazně nižší počet míst k sezení a menší část vozu je nízkopodlažní. Vozidla mívají při zhoršených podmínkách problémy s adhezí. Cestující si stěžovali na smekání těchto vozů a v důsledku toho zablokované tratě, například opakovaná zpoždění vlaků v ranní špičce na podzim loňského roku. Vozidla jsou typická pomalými rozjezdy a na trati nedokáží plně využít rychlostní profil trati až do 100 km/h, přičemž Regionova jezdí sotva 80 km/h. I proto Liberecký kraj vybral moderní vozy 642 Siemens Desiro.

„Kraj upřednostňuje vyšší komfort pro cestující i přesto, že cena u vozidla nabízeného Českými drahami byla na části úseku nižší. Chceme mít kvalitní vozový park jednotně na celém provozním souboru. Naší snahou je přilákat do veřejné železniční dopravy co nejvíce cestujících,“ uzavřel náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták.