Víte, kolik už stála Jablonec letošní zima?

JABLONEC NAD NISOU – Od začátku zimy napadly v Jablonci téměř dva metry sněhu, přesně 192 centimetrů. Letošní zima je oproti té loňské náročnější, a to kvůli většímu množství sněhu i častému střídání teplot. Těžký a mokrý sníh tvoří velké zmrzlé bariéry na vozovkách i na chodnících. Ty dělají problémy technice na odklízení sněhu.

Zimní údržba město zatím stála přibližně 17 milionů korun, zatímco ta loňská vyšla celkem na 14 milionů korun. Jenom letos v lednu město utratilo za úklid sněhu 13 milionů korun, přičemž kalamitní dny stály více než 3 miliony. Ve srovnání s loňským lednem je to nárůst o 8 milionů. Kalamita byla letos vyhlášena 9. ledna, protože vytrvale sněžilo a technické služby nestíhaly sníh odklízet dle plánu zimní údržby. Díky tomuto kroku se město mohlo zaměřit na hlavní tahy a místa s největší frekvencí dopravy i pohybu chodců. Ke zrušení kalamitního stavu došlo 14. ledna.

Na deponie nákladní auta zatím odvezla bezmála 16 tisíc tun sněhu. Do jeho odklízení se po celém městě zapojilo 31 kusů malých i velkých strojů technických služeb a více než 90 pracovníků odklízelo sníh v jabloneckých ulicích ručně. V období kalamity se zapojily i čtyři desítky pracovníků veřejně prospěšných prací. V nejkritičtějších dnech pomáhala s úklidem sněhu rovněž dvacítka odsouzených z věznice Rýnovice.

Nejvíce problémů při úklidu sněhu způsobovala zaparkovaná vozidla na krajích silnic nebo v místech, kde parkování není za sněhu dovoleno, což se týkalo zejména sídlišť. Obtížná situace byla rovněž v okolí kontejnerů. V současné chvíli jsou všechna stanoviště kontejnerů na tříděný odpad uklizena. U nádob na směsný komunální odpad mají povinnost odházet sníh sami uživatelé jednotlivých nádob.