Nevíte, kdo vám volá? Zavěste!

LIBERECKÝ KRAJ – Policie stále varuje před podvodnými telefonáty a upozorňuje všechny občany, nejen seniory, aby nijak nekomunikovali s lidmi, které neznají. Je velmi nezodpovědné sdělovat takovým osobám informace o svém soukromí, o své finanční a majetkové situaci.

Od pátku minulého týdne šetří policie případ, kdy neznámý muž volal na pevnou telefonní linku 83leté seniorce z Jablonecka. Poprvé se tak stalo kolem poledne, nijak se nepředstavil a sdělil jí, že se u ní v 15 hodin zastaví. Poté zavěsil. Nikdo však v daný čas za ženou nikdo nepřišel, a tak tomu nevěnovala pozornost. Nicméně ještě odpoledne ten samý muž podle hlasu volal znovu, opět se nepředstavil, ani ženu neoslovoval jménem. Do telefonu hovořil o nějakém advokátovi a hlavně o tom, že potřebuje čtyřicet tisíc korun. Ženy se ptal, kolik má doma peněz. Paní ovšem místo toho, aby hovor ukončila, se šla přesvědčit, kolik peněz doma vlastně má. Poté se k telefonu vrátila a neznámému muži sdělila, že má doma jenom deset tisíc korun. Po této informaci, kterou muž od seniorky dostal, hovor sám ukončil. Naštěstí se mu zřejmě tato částka zdála malá a ženě víckrát nevolal.

Bylo opravdu velké štěstí, že za ní neznámý muž nepřišel osobně. Velice snadno by se pak seniorka mohla stát nejen obětí podvodu a přijít o své úspory, ale také by se mohla stát obětí násilného trestného činu. Takový pachatel, který měl původně v úmyslu si odnést peníze, by na ní mohl také fyzicky zaútočit. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stádiu pokusu, za jehož spáchání hrozí pachateli v případě dopadení trest odnětí svobody až na dva roky.

Policie v Libereckém kraji realizovala v loňském roce projekt zaměřený na ochranu seniorů před útoky podvodníků. Nechala vyrobit tematické informační kartičky s textem, který seniory varuje před podvodnými telefonáty. V obdobných případech se pachatelé vydávají za jejich blízké příbuzné, nejčastěji za vnuka nebo vnučku, a za pomoci vymyšlených historek se z nich snaží vylákat celoživotní úspory. Obvykle tvrdí, že se ocitli v tísnivé finanční situaci, která pro ně může mít fatální následky v případě, že chybějící peníze okamžitě neseženou. Přitom žádají o statisíce.

Senioři jsou jednou z nejzranitelnějších skupin obyvatel ohroženou pácháním trestné činnosti. Z tohoto důvodu také policie zveřejňuje případy, kdy se starší lidé stali obětí nějakého trestného činu. Chce tak všechny upozornit na to, aby byli obezřetní v kontaktu s cizími lidmi a v případě podezření informovali policisty na bezplatné lince tísňového volání 158.