Neodbytný stalker posílal tisíce milostných zpráv

LIBERECKÝ KRAJ – Oběti stalkingu by měly dokázat včas požádat o pomoc. Mladou ženu pronásledoval neodbytný bývalý partner téměř půl roku a byl přitom velmi vynalézavý. Jeho zprávy i pokusy o osobní kontakt jí ničily život, nakonec se bála i vycházet z bytu. Obrátila se tedy na policii.

Obětí 41letého stalkera z Liberecka se stala jeho bývalá partnerka z Českolipska, která se s ním po čtyřletém vztahu loni v září rozešla. I když se po jejich rozchodu ze společného bydlení od ní odstěhoval zpět na Liberecko, chtěl být i nadále součástí jejího života. To se mu bohužel dlouho dařilo.

Každý den jí totiž zasílal několik milostných SMS zpráv, o které nestála (od loňského září do letošního ledna jich bylo na tisíc), prozváněl ji po telefonu ve dne i v noci anebo ji kontaktoval i osobně. Také jí vyznával lásku nejrůznějšími vzkazy, které psal na okno jejího auta. Na jeden takový vzkaz se můžete podívat na přiložené fotografii, je autentický.

Žena se bála opustit svůj byt ve strachu, že ho někde potká. Ačkoliv muž bydlí v sousedním okrese, objevoval se v jejím městě i několikrát do týdne a snažil se ji vyhledat. Byl přitom velmi vynalézavý a informace o ní se snažil získat například tak, že se po telefonu vydával za kriminalistu a zjišťoval v jejím zaměstnání, jaké má pracovní směny. Jako důvod uvedl to, že s ní potřebuje hovořit kvůli dopravní nehodě.

Cílem jeho extrémního zájmu byla nejen jeho bývalá láska, ale i její současný partner, kterému psal výhrůžné zprávy, aby se měl před ním na pozoru a tak podobně. Nemohl se smířit s tím, že má jeho expartnerka nového přítele, a chtěl jim jejich vztah znepříjemnit. Žena nakonec letos v lednu nevydržela jeho nadstandardní pozornost a podala na něj trestní oznámení. Policisté případ zadokumentovali a po vyhodnocení všech důkazů ho ve zkráceném přípravném řízení v závěru minulého týdne obvinili ze stalkingu. V této souvislosti mu nyní hrozí roční pobyt ve vězení. Poté, co si muž převzal záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu nebezpečného pronásledování, jeho nátlak na bývalou partnerku polevil.

V loňském roce vyšetřovali policisté v Libereckém kraji 10 případů nebezpečného pronásledování a v celé republice pak 363. Důležité je dát stalkerovi najevo, že vám nebude řídit život a že si všechny ty nepříjemnosti od něj nenecháte líbit. Další informace a rady pro oběti stalkingu naleznete zde.