Shořel rodinný dům v Desné, ve sklepě bylo dvacet tun uhlí

JABLONECKO – Hasiči dnes v noci vyjížděli do Desné v Jizerských horách, kde vypukl požár rodinného domu. K ohni vyrazily čtyři jednotky, nicméně po příjezdu na místo hasiči zjistili, že požár je již ve třetí fázi hoření.

Plameny zachvátily celý objekt a požár byl již plně rozvinutý. Uvnitř budovy se naštěstí nikdo nenacházel, takže nedošlo ke zranění ani se nikdo nenadýchal zplodin hoření. „Hasiči natáhli dopravní vedení vody až k hořícímu objektu. Komplikací byla železniční trať, která jim vedla v cestě. Koleje museli hasiči podkopat a hadice protáhnout pod nimi. Provoz na železniční trati tak nebyl omezen a voda se brzy dostala až na požářiště,“ uvedla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Další komplikací bylo 20 tun uhlí, které měla majitelka uskladněné ve sklepě rodinného domu. Hasiči nasadili na likvidaci požáru tři útočné proudy vody, ochlazovali okolní budovy a po celou dobu museli zasahovat v dýchací technice. Vzhledem k situaci a rozvoji požáru se velitel po dohodě s majitelkou objektu rozhodl, že hasiči nechají stavení kontrolovaně dohořet. Na místě proto zasahovali celou noc a dnes dopoledne ještě prováděli dohašovací práce.
Příčina vzniku požáru a výše škody jsou v šetření.