Pozor při jarním pálení bioodpadu. Hasiči varují před požáry!

LIBERECKÝ KRAJ – Hasiči varují v této době, kdy lidé začali s jarním úklidem na zahradách a v okolí svých domů, před pálením klestí a biologického odpadu. Vypalování suché trávy je dokonce zákonem zakázáno. Bohužel se již řada pálení vymkla kontrole a vyžádala si zásahy hasičů.

Požáry trávy jsou typické pro první jarní týdny, kdy vymrzlá suchá tráva velmi snadno začne hořet a porostem se i rychle šíří. Zvlášť v kombinaci silného větru se slunečným počasím, kdy se ohřeje okolní vzduch, je riziko požáru trávy velmi vysoké. Požár trávy hasiči řešili například ve Stráži pod Ralskem, kde hořela louka u zemědělského stavení. Kvůli silnému větru se požár rychle šířil směrem k obytným budovám. Tráva hořela také v Liberci (Vesci) nebo v Horce u Staré Paky.

Podnikatelé a právnické osoby mají povinnost ohlásit pálení biologického odpadu na operační středisko hasičů buď přes internetový formulář www.hzslk.cz, nebo telefonicky na čísle 950 471 100. Tato povinnost se nevztahuje na fyzické osoby, které pálení provádějí na svém pozemku. Pokud ale fyzická osoba plánuje pálení většího množství biologického odpadu, je vhodné také ohlásit pálení na informační a operační středisko HZS Libereckého kraje.

Při pálení biologického odpadu hasiči doporučují dodržovat tato pravidla:
• Velikost hromad zeleného odpadu po úklidu (případně zbytků po těžbě) volte tak, aby shořely během doby, kdy je na místě přítomen dozor.
• Při náhlém zhoršení počasí – silném větru – pálení ihned přerušte a oheň uhaste.
• Místo pro pálení izolujte pruhem širokým nejméně 1 m, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na zeminu.
• Mějte připravené jednoduché hasební prostředky (lopata, kbelík s vodou, písek atd.).
• Místo pálení můžete opustit až po úplném uhašení ohně.
• Příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny.
• Spalovat klestí či odpad lze pouze v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů.
• Osoba mladší 15 let by neměla odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let, která je spalováním pověřena.