Liberecký kraj vystavil Babišovi za jeho sliby vysvědčení. Jak dopadlo?

LIBERECKÝ KRAJ – Od návštěvy předsedy vlády Andreje Babiše a jeho ministrů v Libereckém kraji uplynul rok. Řešila se tehdy různá témata, od revitalizace bývalého vojenského prostoru Ralsko, přes skokanské můstky v Harrachově, těžbu v polském hnědouhelném dole Turów až po obchvat Nový Bor – Česká Lípa. Zatímco během výjezdního zasedání vlády zaznělo mnoho nadějných slov, do dnešního dne zatím většina záměrů zůstala ve stadiu příprav.

V Ralsku zazněly přísliby, že v příštím roce by se investice do Ralska ze státního rozpočtu mohly pohybovat kolem 100 milionů korun. Přímé peníze od vlády kraj nezískal, ale nově může podat žádost o dotaci od ministerstva pro místní rozvoj, ze kterého by kraj mohl získat maximálně 30 milionů korun. Kraj zatím pracuje na konečné podobě studie revitalizace Ralska.

Další zastávkou vlády byla prohlídka obchvatu Nový Bor – Česká Lípa, důležitý projekt Ředitelství silnic a dálnic z pohledu Libereckého kraje. Po návratu zpět do Liberce se diskutovalo o vybudování železničního spojení mezi Prahou a Libercem. Dalším tématem byla rekonstrukce Ještědu, financování oprav krajských silnic, negativní dopady rozšíření těžby v polském dole Turów, financování krajských center urgentní medicíny či obnova skokanského areálu v Harrachově.

„Premiér Andrej Babiš k nám společně se svými ministry v rámci svých jízd po krajích zavítal 13. března 2018. Na všech jednáních a setkáních v kraji zaznívala povzbudivá slova, na místě obchvatu Nový Bor – Česká Lípa ministr dopravy Dan Ťok spolu s premiérem Babišem dokonce podepsali petici na obnovu pozastavené stavby,“ popsal hejtman Martin Půta.

„Ministerstvo zemědělství mělo předložit alternativu, která by měla navrhnout financování projektové inženýrské přípravy na vedení vody z Jizerských hor. Počítalo se s částkou 60 milionů korun s výhledem na dokončení stavby v časovém horizontu osmi let,“ komentoval tehdejší ujednání s vládou k problematice rozšiřující se těžby v polském dole Turów hejtman Půta. „Bohužel dodnes nevzniknul vládou slíbený nový fond ve zdravotnictví, který by měl financovat budování moderních center medicíny či podobných lékařských zařízení,“ doplnil hejtman.