Na pěší zónu v Jablonci už nezajedete

JABLONEC NAD NISOU – Od pondělí 1. dubna bude v centru Jablonce obnoveno původní dopravní značení. Omezení dopravy se dotkne ulic Lidická, Kubálkova a Mírového náměstí. Zásobování na pěších zónách bude možné od 17 hodin do 9 hodin ráno. Dohodli se na tom zástupci magistrátu, městské policie a Policie ČR.

„Obnovou původního dopravního značení v centru města reagujeme na zvýšený výskyt automobilů, které využívají komunikace pěších zón ke zkrácení své jízdní trasy. Někteří řidiči navíc nerespektují dopravní značení a nedodržují předepsanou rychlost dvacet kilometrů v hodině,“ říká náměstek primátora Štěpán Matek a dodává: „Instalací květináčů a sloupků chceme provoz na pěších zónách omezit, a to především kvůli bezpečnosti chodců. Chápeme však, že je nutné povolit vjezd zásobovacím vozům. Pro ně je určen čas mezi pátou odpolední a devátou hodinou ráno.“

V dolní části ulice Lidická směrem k ulici 5. května budou za mostem instalovány betonové květináče, které vymezí pěší zónu. Na opačném konci pak v ulici Kubálkova mezi Střední uměleckoprůmyslovou školou a Vyšší odbornou školou a Vyšší odbornou školou mezinárodního obchodu a Obchodní akademií budou instalovány květináče. „Na Mírovém náměstí se instalují odnímatelné sloupky, a to v prostoru mezi postranním schodištěm a prodejnou Baťa, jejich obslužnost bude zajišťovat městská policie,“ informuje Štěpán Matek s tím, že v dolní části Mírového náměstí u ulice Lidická budou pěší zónu vymezovat dva dřevěné květináče a jeden odnímatelný sloupek.