Krajská nemocnice Liberec koupí za 8,6 milionu korun Nemocnici Frýdlant

LIBERECKÝ KRAJ – Zdravotní péče ve Frýdlantském výběžku nebude ohrožena, Frýdlantskou nemocnici převezme Krajská nemocnice Liberec.

Krajská nemocnice Liberec a společnost EUC se dohodly na podmínkách převzetí Nemocnice Frýdlant, a to od 1. července letošního roku. Kraj za frýdlantskou nemocnici zaplatí 8,6 milionu korun, což odpovídá zůstatkové hodnotě vybavení. Ve frýdlantské nemocnici by měla být obnovena 24hodinová akutní péče, zatím ale není jasné, v jakém rozsahu. O převzetí nemocnice vyjednával kraj více než tři roky.

Koncem dubna přestane platit Memorandum o spolupráci při zajištění zdravotních služeb v areálu frýdlantské nemocnice, které počátkem listopadu minulého roku podepsali zástupci za Liberecký kraj, město Frýdlant, Krajskou nemocnici Liberec a Nemocnici Frýdlant. Město Frýdlant nyní dopracovává poslední body k dodatku budoucí smlouvy. Krajská nemocnice Liberec je připravena zajistit péči ve Frýdlantském výběžku. Převzetí stávající nemocnice pod krajskou nemocnici podle vedení kraje konečně stabilizuje situaci ve zdravotní péči.

„Memorandum o spolupráci končí příští týden,“ řekl hejtman Martin Půta a doplnil: „Zdravotnická péče o téměř 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku musí fungovat a je naše priorita.“ Nemocnice Frýdlant přestala z důvodu nedostatku lékařů loni v létě poskytovat lékařskou pohotovostní službu a koncem loňského roku ukončila i akutní chirurgickou péči. Kvůli otravě krve devíti ze šestnácti zde operovaných pacientů musela nemocnice koncem listopadu dokonce zavřít své operační sály. O případu jsme vás průběžně informovali, například ZDE, ZDE a ZDE. Příčiny otravy zatím stále nejsou jasné a vyšetřování ještě neskončilo, nicméně od 12. února tu mohli znovu začít operovat. Jednodenní ortopedické operace ale nemocnice nabízet nesměla, protože neuspěla ve výběrovém řízení – psali jsme ZDE.

Rada Libereckého kraje se na svém mimořádném jednání dnes dopoledne seznámí s konečnou podobou smlouvy mezi EUC (majitelem Nemocnice Frýdlant) a Krajskou nemocnicí Liberec, kterou následně předloží příští týden krajskému zastupitelstvu.