Stavbu autobusového terminálu a parkovacího domu v Liberci zaplatí kraj

LIBEREC – Liberecký kraj společně se statutárním městem Liberec mají v plánu vybudovat přestupní terminál pro veřejnou dopravu se zhruba 12 stáními pro autobusy a parkovacím domem pro 400 osobních vozidel. Včera hejtman Martin Půta a primátor Liberce Jaroslav Zámečník podepsali memorandum o vzájemné spolupráci při výstavbě tohoto objektu.

Odhadované náklady na výstavbu se pohybují mezi 100 až 200 miliony korun. Zaplatit by je měl Liberecký kraj, který bude usilovat i o dotaci z Integrovaného plánu rozvoje území města Liberec. Stavět by se mohlo už příští rok. „Nyní čekáme na přepracování studie od Petra Stolína, která by měla být dokončená do konce května letošního roku. Původní verze je totiž v konfliktu s připravovaným územním plánem města Liberec,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberec připravuje projekt výstavby přestupního terminálu veřejné dopravy a parkovacího domu včetně zázemí od roku 2016. Na začátku roku 2017 vyhlásilo město soutěž na architektonický návrh, ve které zvítězil Ing. arch. Petr Stolín. Poté si město nechalo zpracovat projektovou dokumentaci a v březnu a dubnu loňského roku odkoupilo za 23,5 milionu pozemky v lokalitě stávajícího autobusového nádraží.

Kraj usiluje o to, aby obyvatelům v regionu nabídl výhodné a komfortní zázemí. Cestující by mohli využívat terminál jako snadné přestupní místo nejen pro jednotlivé linky, ale i pro další druhy dopravy. Autobusové nádraží příměstské dopravy v Liberci je strategickým a klíčovým místem vzhledem k jeho poloze v blízkosti vlakového nádraží. Kraj chce mít jeho využívání pod kontrolou, jelikož je objednatelem příměstské dopravy.

„Na základě memoranda můžeme společně s městem Liberec koordinovat společný postup výstavby. Autobusové nádraží příměstské dopravy v Liberci je důležitým místem. Chceme mít kontrolu nad vlakovou a autobusovou dopravou a zvýšit komfort cestujících v místě blízkosti stávajícího autobusového nádraží a vlakového nádraží v Liberci,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník k tomu dodává: „Byli bychom rádi, kdyby se budoucí parkovací dům začlenil do parkovacího systému města. Výhledově chceme také spolupracovat s krajem na tom, aby se v budoucnu autobusové nádraží přesunulo tak, že by vznikl jeden společný terminál pro vlakovou i tramvajovou dopravu.“