Hořelo na Riegrově stezce, zasahoval vrtulník s bambivakem

SEMILSKO – Dnes v podvečer vypukl lesní požár na Riegrově stezce u Semil, konkrétně pod Böhmovou vyhlídkou, která se nachází na skále nad pravým břehem Jizery. Původně mělo jít o požár vyvráceného stromu, ale vlivem větru se požár během chvíle rozšířil na okolní porost. Na místo se sjelo sedm jednotek hasičů a při jejich příjezdu již byly stromy zachvácené vysokými plameny, některé stromy samy spadly do Jizery.

Zasahoval vrtulník s bambivakem

Ve spolupráci s policií byl vstup na stezku pro veřejnost okamžitě uzavřen.

Vzhledem k těžké přístupnosti skalnatého terénu byl na místo přes Operační a informační středisko Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru ČR vyžádán vrtulník pro letecké hašení. Povolány byly další jednotky předurčené právě pro plnění závěsného vaku pod vrtulníkem. K události vyrazili i hasičští lezci. K ohněm zasaženému místu se totiž nedalo dostat jinak, než se slanit.

Po 19. hodině již hasiči postupně plnili z cisteren bambivak a byly prováděny shozy. Místo pro plnění bylo zřízeno na louce přímo nad místem požáru. Celkem bylo provedeno sedm shozů, které byly úspěšné. Nakonec hasičští lezci provedli průzkum na požářišti a již za šera se začalo s balením materiálu. Na dohlídku zůstane na Böhmově vyhlídce místní dobrovolná jednotka.