První smrtelná nehoda v Libereckém kraji! Motorkář nepřežil střet s autem

LIBERECKÝ KRAJ – Dnes před polednem došlo k vážné dopravní nehodě u obce Žernov – Podtýn na Semilsku. Na silnici č. 282 se střetlo z dosud nevyjasněných příčin osobní vozidlo s motocyklem. Na místě zasahovaly jednotky hasičů, policistů i záchranářů.

Sedmatřicetiletý motocyklista byl předán do péče zdravotníků, bohužel následkům zranění, která utrpěl při střetu s osobním vozidlem, nakonec podlehl. „Dechová zkouška u řidiče osobního automobilu byla negativní. Komunikace byla po dobu vyšetřování příčin vzniku dopravní nehody uzavřena v obou směrech, tedy jak na Lestkov, tak na Rovensko pod Troskami,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský. Po 14. hodině byl provoz na silnici plně obnoven.

Na českých silnicích loni zahynulo 565 lidí, což je o 63 více než v roce 2017. Po dvou letech tak opět vzrostl počet obětí dopravních nehod. Procentuální nárůst je největší u motorkářů, kde vzrostl počet obětí o 42 procent. Zatímco v roce 2017 zemřelo na českých silnicích 62 motorkářů a jejich spolujezdců, loni to bylo 88. Nejtragičtějším měsícem byl pro motocyklisty srpen, kdy zemřelo 15 lidí.

Více než polovinu nehod s účastí motocyklu zaviní sám motorkář. Z celkového počtu 3731 nehod s účastí motocyklu zavinili řidiči motorky 2134 střetů. Mezi hlavní příčiny patří nezvládnutí stroje řidičem nebo nepřizpůsobení rychlosti. U nehod, které zavinili ostatní řidiči, jde zejména o to, že řidič motocyklistu přehlédne.

Ilustrační foto – Policie ČR