Zažijte „návrat do budoucnosti“ v rámci Muzejní noci pod Ještědem

LIBEREC – V pátek 17. května se na Liberecko vrací oblíbená tradiční akce – Muzejní noc pod Ještědem. Kromě noční prohlídky jednotlivých institucí se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program ve formě vystoupení, stánků s občerstvením nebo výtvarnými dílnami pro děti. Vstup je zdarma.

„Akci letos zaštítí společné téma, kterým je návrat do budoucnosti,“ prozrazuje koordinátorka programu Petra Kašková a dodává: „Téma se odrazí především ve výtvarných dílnách, které budou probíhat ve vybraných institucích, v některých pódiových vystoupeních a chybět nebudou ani alobalové kloboučky.“ Do celovečerního programu, který bude probíhat mezi 18. hodinou a půlnocí, budou mimo jiné zařazeny komentované prohlídky stálých expozic i krátkodobých výstav muzeí a galerie.

V Liberci se bude hlavní část programu odehrávat na uzavřené křižovatce mezi Severočeským muzeem, Technickým muzeem a Oblastní galerií (Masarykova, Vítězná), kde bude umístěno pódium se zábavným doprovodným programem, stánky s občerstvením nebo výtvarnými workshopy. Severočeské muzeum bude kvůli rekonstrukci stále nepřístupné s výjimkou věže. Velkou změnu letos hlásí iQLANDIA, která stěhuje svůj program zpátky „domů“. Své brány v Nitranské ulici otevře v 16 hodin všem malým i velkým příznivcům vědy za snížené vstupné.

Vratislavice nad Nisou lákají především fanoušky automobilového průmyslu do Automuzea a Rodného domu Ferdinanda Porscheho k prohlídce unikátních exponátů i ochutnávce piv pivovaru Konrád.

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie k příležitosti 115. výročí představí výstavu od historie po současnost s pohledem do budoucnosti. Dům manželů Scheybalových nabídne kromě komentovaných prohlídek také výtvarné dílny.

Podobně jako v minulých letech bude zajištěna kyvadlová doprava historickými autobusy mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se zastávkou ve Vratislavicích nad Nisou.

Podrobný program jednotlivých organizací je k dispozici na webových stránkách Oblastní Galerie Liberec, Facebooku a v informační brožuře, která bude zdarma k dispozici v zúčastněných institucích a v infocentrech. V brožurce najdete jízdní řády historických autobusů a tramvají.