Provozovatel portálu „Slevy z hor“ byl obviněn. Podvedených jsou tisíce

LIBERECKÝ KRAJ – Policisté sdělili obvinění v souvislosti s případem „Slevy z hor“ 46letému Petru Chudobovi. Krajští kriminalisté se případem podvodných inzerátů na slevovém portálu „Slevy z hor“ zabývají od srpna 2016.

Zájemci si prostřednictvím webového portálu zakoupili pobyty v různých částech republiky, především v Jizerských horách a Krkonoších, kdy jim po přijetí plateb byly zasílány elektronicky vouchery, na základě kterých si pobyt rezervovali. Vouchery neobsahovaly konkrétní datum pobytu a jejich platnost byla obvykle do 28. prosince 2017. S ohledem na velmi nízkou cenu se nabídky pobytů setkaly s velkým zájmem klientů. Ti pak až na místě zjistili, že žádný pobyt v daném zařízení hrazen není.

První podvedení klienti se začali na policisty obracet o prázdninách roku 2016 a jejich počty narůstaly. Policie ČR proto ještě v srpnu téhož roku nechala doménu z preventivních důvodů zablokovat. Do současné doby zadokumentovali kriminalisté 4401 podvedených klientů (někteří si zakoupili i několik pobytů), jimž vnikla škoda blížící se patnácti miliónům korun. Poškozenými jsou i téměř tři desítky obchodních partnerů, kterým vznikla finanční újma přes šest miliónů korun. Celková škoda se tak blíží částce 21 miliónů korun. 

Za portál Slevy z hor a ubytovací zařízení vystupoval Petr Chudoba, který firmy nechal převést na svou téměř devadesátiletou matku, z níž se údajně s přicházejícími problémy stala bezdomovkyně. Sám Chudoba tvrdil, že peníze posouval dále do provozu, ale náklady byly obrovské, až nakonec musel podnikání položit úplně.

„Kriminalisté již v souvislosti s tímto případem, dozorovaným a stále konzultovaným i příslušným státním zastupitelstvím, předali 46letému muži usnesení o zahájení trestního stíhání pro zločin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění podle § 254 odst. 1., odst. 4, trestního zákoníku. Za tento konkrétní zločin, pakliže bude vina prokázána u soudu, hrozí i s ohledem na výši způsobené škody (škoda velkého rozsahu) trest v rozpětí 2 až 8 let,“ uvedla policejní tisková mluvčí Vlasta Suchánková. Vyšetřování rozsáhlého případu stále pokračuje.

Ilustrační foto