Zubačka zahajuje novou sezónu na nejstrmější trati v republice

LIBERECKÝ KRAJ – Železniční společnost Tanvald zahajuje novou sezónu na Zubačce v sobotu 1. června. Na jedinou ozubnicovou trať, nejstrmější v celé republice, vyrazí zvláštní vlaky, v Kořenově bude připraven program především pro děti.

Na nostalgických jízdách po unikátní ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova se můžete těšit na zvláštní vlaky s ozubnicovou lokomotivou, parní vlaky, železniční modely nebo na dobroty z borůvek či brambor. Jízdenky do zvláštních vlaků koupíte v den akce v předprodeji na nádraží v Tanvaldu nebo přímo ve zvláštních vlacích. Budete odbaveni historickými lepenkovými jízdenkami i průvodčími v historických uniformách.

Zvláštní vlaky mezi Tanvaldem a Kořenovem budou tvořit historická motorová „Singrovka“ M240.056, vozy Balm a unikátní ozubnicová lokomotiva „Rakušanka“ T426.003. Mezi Kořenovem a Harrachovem bude cestující vozit motorový vůz „Orchestrion“ M152.0604 s vozy Balm a motorovou lokomotivou „Rosnička“ T334.0866. Tato historická lokomotiva i motorový vůz patří spolku Kolej-klub.

Na nádraží v Kořenově budou pro děti připraveny hry a soutěže, které začnou po příjezdu prvního zvláštního vlaku. Každé dítě obdrží diplom za účast. Uskuteční se zde soutěž v kreslení Zubačky. Ve spolupráci s Českou poštou proběhne i soutěž v návrhu poštovní známky, výsledný návrh bude realizován.

V Kořenově můžete navštívit Muzeum ozubnicové dráhy a Výtopnu Kořenov, svézt se tu můžete vláčkem Důlní železnice či historickým autobusem na Jizerku nebo do Příchovic. Pokud si koupíte jízdenku all inclusive, tak vše z tohoto máte v ceně jízdenky. Bohaté občerstvení je tu samozřejmostí.

Ve směru od Liberce a Jablonce se na Zubačku můžete vypravit historickou tramvají a historickým autobusem. Boveraclub vypraví na trať mezi Libercem a Jabloncem dopoledne historický autobus, odpoledne historickou tramvaj, mezi Jabloncem a Tanvaldem pojede historický autobus.

Jízdní řády a další informace najdete ZDE.