Do libereckého babyboxu byla odložena novorozená holčička

LIBEREC – Do babyboxu v Liberci byla v úterý odpoledne vložena novorozená holčička! Holčička je zdravá, dostala jméno Barborka a nachází se na Novorozeneckém oddělení Krajské nemocnice Liberec. Je to již páté děťátko odložené do libereckého babyboxu a v celé republice je celkem 190. miminkem.

Pan Ludvík Hess k této novince na své stránce napsal: „Děťátko je holčička, kterou jsem na výslovné přání tiskového mluvčího Václava Říčaře, s nímž jsem už otvíral také nejeden babybox, pojmenoval Barborka. Přiznávám, že kdyby to byl kluk, pojmenoval bych jej po mediálně známém řediteli Luďkovi Nečesaném, s nímž už jsem otvíral babyboxů nespočet. Holčička váží 3260 g, měří 50 cm, pupečník měla zauzlovaný amatérsky hnědým tkalounem, vykoupaná nebyla, ale na cestu dostala bílou čepičku, žlutou deku a dokonce transportní tašku podobnou košíku v samoobsluze. Barborka zvýšila skóre holky versus kluci na 109:81.“

Ludvík Hess je zakladatelem babyboxů v České republice, první z nich zřídil v roce 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně a pokračuje ve zřizování dalších. Babybox pro odložené děti pomáhá dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní. Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací. Odloženému děťátku se dostane veškeré zdravotní péče a sociální pomoci.