Čím (ne)zapíjet léky. Rozhodně není jedno, čím léky zapíjíte

Jeden lékař vám předepíše to, druhý ono a do toho si ještě sami koupíte v lékárně nějaký zaručeně účinkující preparát. Pak si všechny ty prášky a tobolky nasypete do hrsti, hodíte do sebe a zapijete džusem nebo bylinkovým čajem. Tak to děláte několikrát denně v domnění, že pro své zdraví činíte maximum.

I když ovocné džusy, bylinné čaje či minerálky obsahují vitamíny a jiné zdraví prospěšné látky, na zapíjení léků nejsou mnohdy vůbec vhodné, protože s nimi často reagují.

Ovocné džusy

Dle odborníků například grapefruitový džus blokuje přeměnu celé řady léků zejména v játrech, a tím může zvýšit (nebezpečně a nekontrolovaně) jejich účinnost. Konkrétně jde o některé léky na snížení vysokého krevního tlaku, snížení cholesterolu, psychiatrické léky, hormonální antikoncepci, léky proti alergiím nebo léky na potlačení imunity po transplantaci orgánů atd. Pomerančový džus by se zase neměl kombinovat s léky odstraňujícími překyselení žaludku. Může také snížit účinek některých antibiotik, protože zvyšuje kyselost žaludečních šťáv. Na druhou stranu se džusy obsahující vitamín C doporučují při zapíjení přípravků na zvýšení hladiny železa, protože zvyšují jejich vstřebávání, takže pak stačí brát menší množství daného přípravku. Tento postup však patří do rukou lékaře.

Bylinkové čaje

Mezi bylinky, u kterých je ostražitost určitě na místě, patří třezalka tečkovaná. Může významně snížit účinnost např. hormonální antikoncepce, dále je přímo nebezpečná v kombinaci s antidepresivy.

Perlivé nápoje

Zapíjení léků sycenými nápoji (např. sodovkou) není vhodné, protože tyto mohou zvýšit kyselost žaludečních šťáv, a takto negativně ovlivnit vstřebatelnost léku.

Káva, tmavé čaje, kola

Pozor na nápoje obsahující kofein, tedy zejména kávu, některé silné tmavé čaje nebo kolu, které mohou zvyšovat účinky některých léků na chronický zánět průdušek či astmatu. Následkem bude zvýšená nervozita, třes, nespavost, bolesti hlavy, bušení srdce atd. Pokud někdo pije šest šálků kávy denně, pak ke komplikacím může dojít, i když léky kávou přímo nezapíjí.

Mléko

Lidé léky mlékem většinou nezapíjejí, ale pokud mají například mléko či kakao k snídani, tak to vezmou i s léky „jedním vrzem“. To však není příliš šťastný postup. Mléka a mléčné výrobky (sýry, jogurty atd.) snižují vstřebávání některých antibiotik a rovněž zvyšují účinnost mnoha projímadel.

Zvolte vodu

Nejjednodušším a nejbezpečnějším způsobem, jak zapít léky a neublížit si, je zapíjet je obyčejnou vodou, uvádí se min. 200 ml. Rovněž je dobré vědět, jestli své léky máte užívat před, v průběhu nebo až po jídle. Tuto informaci najdete většinou v příbalovém letáku.