V Liberci odstartovala Olympiáda dětí a mládeže. Babiše vypískali!

LIBEREC – Slavnostní zahájení Olympiády dětí a mládeže v liberecké Home Credit Aréně si včera v ničem nezadalo se zahájením „velké“ olympiády. Právě toto klání může být pro mnoho mladých sportovců odrazovým můstkem ke skutečně velké sportovní kariéře.

Nechyběl nástup jednotlivých krajských výprav, jejichž vlajkonoši byli známí sportovci, jako například triatlonista Tomáš Svoboda nebo rychlobruslařka Karolína Erbanová. Vlajku pořadatelského Libereckého kraje nesla úspěšná biatlonistka Markéta Davidová. Skleněnou pochodeň si v závěru ceremoniálu převzala snowboardistka Eva Samková a zapálením ohně tak byl olympiáda oficiálně odstartována.

Ve chvíli, kdy v Praze na Letné demonstrovalo přes čtvrt milionu lidí, se na zahájení olympiády v Liberci vydal i premiér Andrej Babiš, ale nedostalo se mu zrovna nejlepšího uvítání. Před budovou na něj čekala skupina demonstrantů, těm se ale vyhnul a se svou limuzínou zajel rovnou do útrob arény. Když ho moderátor uvítal na zahájení her, účastníci i diváci vyjádřili svůj protest proti Babišově přítomnosti pískotem. Babiš během zahajovacího ceremoniálu nevystoupil, po celou dobu údajně zůstal ve VIP skyboxu. Na sociálních sítích pak zveřejnil fotografii s pochvalným komentářem: „Skvělá akce. Vést děti ke sportu je úkol nás všech.“

Od dnešního rána se v Liberci, Jablonci nad Nisou a Bedřichově již naplno rozjela medailová klání. Soutěžit se bude celkem v devatenácti sportech a 65 disciplínách. Vedle tradičních odvětví, jako jsou atletika, plavání, volejbal nebo fotbal, vypsali pořadatelé soutěž mimo jiného také v letním biatlonu. Přihlášeno je více než 3300 mladých sportovců.