Jak se neotrávit jedlými houbami

Ilustrační foto

Češi patří mezi nejvášnivější houbaře na světě. I přesto nebo možná právě proto s příchodem houbařské sezóny lékaři každoročně ošetřují konzumenty hub, jež se nacházejí ve více či méně přiotráveném stavu. A nemusí jít pouze o ty, kteří si omylem přihodí do košíku nějakou muchomůrku zelenou nebo podobnou krasavici. Přiotrávit se lze totiž i jedlými houbami.

Pozor na to, kde houby sbíráte

Houby mají tendenci absorbovat těžké kovy, tudíž je zcela nevhodné sbírat je na místech s radioaktivním spadem, na skládkách (i když právě tam se jim mnohdy docela daří), v okolí chemiček nebo silnic s hustým provozem.

Houby musí volně dýchat

Téměř každý ví, že houby nepatří do igelitky, nesmí se totiž zapařit. Pokud se tak stane, začnou se v nich množit nevhodné mikroorganismy, např. plísně, které produkují toxické látky, jež jsou pro naše tělo jedovaté. Z hub se můžeme tedy přiotrávit podobně jako ze zkaženého masa. Většina houbařů nosí vzdušné proutěné košíky, což je v naprostém pořádku. Nicméně pokud takový košík necháme delší dobu na sedadle nebo v kufru rozpáleného auta, pak se k efektu zapařené igelitky dopracujeme také. Houby tedy musíme uložit zejména tak, aby volně dýchaly.

Nejlépe je ihned zpracujte

Po příchodu domů zpracování hub příliš neodkládejte. Můžete je sušit, dusit, vařit či zamrazit. Pokud je potřebujete uchovat čerstvé do druhého dne, lze je uchovat v ledničce, ale pozor ani zde se nesmí zapařit, tudíž je uložte volně (nejlépe v jedné vrstvě) a předem neomývejte.

Raději je povařte déle

Odborníci radí houby povařit alespoň dvacet minut. U některých hub, např. kováře či koloděje, právě nedostatečná tepelná úprava může způsobit závažné zdravotní problémy.

Zamrazte ale ne syrové

Houby můžeme také zamrazit ovšem pozor, jen ty tepelně opracované. Nebezpečné toxiny u čerstvých hub se totiž přestanou tvořit až při cca minus dvaceti stupních, tedy ne ihned po vložení do mrazničky, což je hlavní problém. Právě proto se doporučuje houby nejdříve např. podusit.

Méně je někdy více

Houby obsahují pro člověka nestravitelný chitin, proto jsou pro nás hůře stravitelné než zelenina. Lidé, kteří mají s trávením problémy, by měli konzumovat pokrmy z hub opatrně – v malém množství, raději vařené než smažené a nikoli na večer, ale spíše v poledne, aby tělo mělo dostatek času je strávit. Rovněž by je neměli kombinovat s větším množstvím alkoholu.

Pozor na hojné zapíjení alkoholem

Existují druhy hub (např. halucinogenní houby), u nichž je kombinace s alkoholem přímo nebezpečná. U většiny hub však dle odborníků zapití skleničkou piva pro lepší trávení neuškodí.

Pokud vám při sběru hub štěstí nebude nakloněno a najdete jen samé nekonzumovatelné kusy, nezoufejte. Čas strávený houbařením v přírodě na čerstvém vzduchu je v dnešní uspěchané době úžasným  dopingem.