Vyhýbal se srně a skončil s autem na střeše v příkopu

ČESKOLIPSKO – V úterý kolem 19. hodiny projížděl řidič osobního vozidla Ford Fokus od Doks na Hradčany, když mu v zatáčce náhle vběhla do jízdní dráhy srna. Ve snaze vyhnout se přímému střetu s ní strhnul volant prudce doleva a ve smyku vyjel mimo silnici, kde se vozidlo převrátilo na střechu. Nebezpečně vyhlížející nehoda si jako zázrakem nevyžádala žádné zranění. Na vozidle při ní vznikla škoda za 82 tisíc korun.

Protože je opakování matka moudrosti, připomínáme řidičům „návod“, jak se zachovat, pokud je střet se zvěří nevyhnutelný. Dopravní experti podle policejní tiskové mluvčí Ivany Balákové radí následující postup: Začněte prudce brzdit, držte pevně volant a udržujte směr jízdy, jinak vám hrozí srážka se stromem nebo s protijedoucím vozidlem.

Mluvčí Baláková připojuje i několik preventivních rad pro situaci, kdy přímý střet se zvěří ještě bezprostředně nehrozí:
„Řidiči, respektujte dopravní značení, zejména výstražnou značku „Pozor zvěř!“, snižte rychlost vozidla na rizikových místech, kontrolujte obě strany silnice, dodržujte mezi vozidly bezpečnou vzdálenost a při zpozorování zvířete zpomalte, ztlumte světla a trubte.“

Foto Policie ČR a ilustrační obr.