Vesnicí roku v Libereckém kraji je Svojkov

LIBERECKÝ KRAJ – Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2019 v Libereckém kraji se stala obec Svojkov na Českolipsku. Hodnotitelská komise ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, práce s mládeží a společenského života. Obyvatelé kladou zřetel na činnost mateřské školy a spolků, příkladně pečují o historické a přírodní památky, lhostejná jim není ani okolní krajina a zajímají se o společenské dění. Obec je též aktivním členem Svazku obcí Novoborska a destinační agentury Lužické a Žitavské hory.

„V Libereckém kraji se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 16 obcí. Ve 25. ročníku soutěže se o titul Vesnice roku 2019 utkalo šest obcí z Liberecka, jedna obec z Jablonecka, pět ze Semilska a čtyři z Českolipska. Přihlášené obce byly hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce,“ řekl radní Libereckého kraje Jiří Löffelmann.

Desetičlenná komise hodnotitelů navštívila během pěti červnových dnů všechny přihlášené vesnice. Každá obec měla na svou prezentaci maximálně dvě hodiny. Komise hodnotila způsob prezentace obce. Nejlépe si vedl právě Svojkov.

Obec Svojkov za vítězství v krajském kole obdrží vedle Zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši milion korun z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. Liberecký kraj umožní vítězi krajského kola čerpat dotaci z Programu obnovy venkova ve výši půl milionu korun.

Slavnostní předání cen se uskuteční 13. srpna tohoto roku přímo ve vítězné obci — ve Svojkově. Na začátku září pak navštíví Svojkov celostátní komise soutěže, která následně ze třinácti finalistů z jednotlivých krajů vybere letošního vítěze. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 bude vyhlášen 14. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Ocenění v dalších kategoriích získaly v Libereckém kraji i ostatní obce. Modrou stuhu za společenský život získala obec Horní Branná ze Semilska, Bílou stuhu za činnost mládeže získala Poniklá z téhož regionu. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do obce Janův Důl na Liberecku. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získala obec Bílý Kostel z Liberecka.

V krajském kole soutěže Vesnice roku jsou každoročně udělována Libereckým krajem další ocenění (Ocenění za rozvoj venkova, Skokan roku a Zvláštní ocenění komise), spojená s možností dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova. Letos rozdělí Liberecký kraj za získaná ocenění celkem 500 tisíc korun. Obce, které získaly Diplom za moderní knihovnické a informační služby a Diplom za vzorné vedení obecní kroniky, Liberecký kraj obdaruje šeky ve výši dvacet tisíc korun.

Partner soutěže Vesnice roku 2019, společnost Škoda Auto, zapůjčí na šest měsíců vítězi celostátního kola v kategorii Inovativní obec nový model Škoda Citigo e-Pilot s čistě elektrickým pohonem, který je svým provozem s nulovými emisemi oxidu uhelnatého přínosem pro životní prostředí. V krajském kole Libereckého kraje cenu získala obec Horní Branná, která má svůj vlastní televizní kabelový rozvod a rozvod internetu. Dále provozuje obecní webové stránky. Originálním a zároveň dekorativním řešením je dlaždice s QR kódem, jenž obsahuje odkaz na webové stránky obce, umístěná před vstupem do obecního úřadu.

Umístění účastníků krajského kola soutěže Vesnice roku 2019 v Libereckém kraji:

Zlatá stuha – krajský vítěz
Obec: Svojkov (okres Česká Lípa)

Modrá stuha – za společenský život
Obec: Horní Branná (okres Semily)

Bílá stuha – za činnost mládeže
Obec: Poniklá (okres Semily)

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí
Obec: Bílý Kostel nad Nisou (Okres Liberec)

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu
Obec: Janův Důl (okres Liberec)

Skokan roku
Obec: Svijany (okres Liberec)

Ocenění za rozvoj venkova
Obec: Bozkov (okres Semily)

Zvláštní ocenění komise – Za podporu cestovního ruchu
Obec: Stráž pod Ralskem (Okres Česká Lípa)

Cena naděje pro živý venkov – ocenění za nadmístní spolkový život a občanskou společnost
Obec: Všelibice (okres Liberec)

Cena za kvalitní květinovou výzdobu v obci (Fulínova cena)
Obec: Polevsko (okres Česká Lípa)

Diplom za moderní knihovnické a informační služby
Obec: Svijany (okres Liberec)

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky
Obec: Horní Branná (okres Liberec)

Inovativní obec
Obec: Horní Branná (okres Liberec)

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova:
Kategorie A
Obec: Stráž pod Ralskem – Zámek Vartenberk
Kategorie B
nebyla udělena
Kategorie C
Obec: Karlovice – Mateřská škola Sedmihorky