Přátelé. U kterých hledat radu a před kterými raději mlčet

Těžké životní okamžiky se nevyhýbají nikomu. Každý je ovšem řeší po svém. Někdo se trápí se svým problémem sám, jiný se svěří druhému a doufá, že ten mu poradí, jak se správně rozhodnout. Dejte si ovšem pozor, komu se svěřujete a rady slepě nenásledujte.

Obecně se dá říci, že muži, zejména pokud se týká osobních a vztahových problémů, jsou mnohem uzavřenější než ženy. Problémy nosí většinou v sobě.  Zatímco ženám se uleví, když se svěří, muži tento ventil hledají často ve sportu nebo v alkoholu.

 Proč a komu se svěřit

Ne nadarmo se říká, že sdílená bolest je poloviční bolest. Navíc samotné sdělení problému znamená, že jej musíte nahlas formulovat, čímž si sami některé věci lépe ujasníte. Jasná definice problému je totiž klíčová pro jeho správné řešení. Svěřit byste se měli pouze člověku, u kterého si jste jistí, že si všechny informace nechá pro sebe a nebude je, byť v dobré víře, šířit dále. Je dobré, pokud bude mít za sebou zkušenost s podobným problémem (např. s výchovou puberťáka vám dost těžko zasvěceně poradí někdo, kdo je již dvacet let bezdětný a dítě zná naživo jen z TV seriálů). Pozitivním znamením je, pokud vás dotyčný pozorně vyslechne, popř. položí několik otázek k tématu. Dále pokud svou radu neprezentuje jako to nejlepší možné řešení nebo vám ji nenápadně nepodsouvá, ale spíše s rozmyslem zváží všechna pro a proti dané situace.

Komu raději neříkat nic

Člověk, který se tu a tam rád podělí s ostatními o nově získané informace, by měl být pro vás tabu, ledaže byste naopak toužili po obecné popularitě. Varovat by vás mělo také, pokud vám vaše „vrba“ neustále skáče do řeči. Může to totiž znamenat, že vás příliš neposlouchá nebo se z vás snaží vytáhnout detaily, které zajímají hlavně ji. Také pozor na poznámky: „Ano, to všechno dobře znám. To se mi nedávno také stalo…“, kdy místo aby vyslechla vás, začne líčit svůj (už asi pátý) příběh. Takže po hodině zjistíte, že vaše hlava je napěchovaná cizími problémy, ale vy jste se ke slovu téměř nedostali.

Obdržené rady pečlivě zvažte. Buďte obezřetní k radám typu „ostrý řez“, které vám říkají, co byste měla jednoznačně udělat a to nejlépe ihned. Mohou být sice dobře míněné, ale nezapomínejte, že žádné dva životy nejsou identické, že to, co může být výborné pro jednoho, zdaleka nemusí být vhodné pro druhého. Navíc, radit druhým je mnohem jednodušší než se vlastní radou řídit. Pro radu raději nechoďte k člověku, kterého se váš problém může týkat. Hrozí totiž, že vám poradí tak, aby hájil své vlastní zájmy.

Jak s radou naložit

Na obdrženou radu je třeba pohlížet jako na jednu z variant, jak lze daný problém řešit. Zpravidla totiž existuje vždy více možností. Je však jen na vás, abyste všechny pečlivě zvážili a vybrali tu správnou. Tu, která nejvíce odpovídá vašim schopnostem, možnostem a vaší životní situaci.