Nevěra partnera: Odejít, nebo odpustit? 

Příběhy o lásce a nevěře píše sám život, je to melodrama, které některým z nás roztrhá srdce na kousky, jiné posune kupředu. Tisíce, možná i miliony stránek by o nevěře a nevěrnících dalo popsat a stále bychom toto téma nevyčerpali. Jedno však zůstává stejné – nevěra bolí, a hodně.

Podle všemožných statistik je nevěra spíše parketou mužů. Čím to je? „Ženy většinou mohou mít tisíce důvodů k nevěře, ale nevěrné nebudou jednoduše proto, že svého partnera milují. Jakmile však ve vztahu začne chybět láska, začnou ji ženy hledat jinde. Muži si však na citové stránce vztahu tolik nepotrpí, sex je pro ně sexem ať už jde o lásku, nebo jen jednorázovou záležitost. A v tom to celé je,“ uvádí s notnou dávkou nadsázky psycholožka první online psychologické poradny Mojra.cz PhDr. Michaela Miechová. 

Nevěra není náhoda, vždy za ní stojí nespokojenost, nepochopení, nedostatek uznání a jiné partnerské problémy nebo jednoduše nuda a touha po povyražení, znovunabytí té jiskry, která dělala náš život jiným, nespoutanějším. Je to akt určitého sobectví, chceme pro sebe něco víc, získat nové obzory a na pocity druhých se neohlížíme. Jenže tak to ve vztahu nefunguje, když nebudeme tolerantní k partnerovi a budeme ho vědomě zraňovat, jako bychom pomalu, ale jistě kopali hrob společnému životu. Problémy se mají řešit, ne od nich utíkat. Jenže, lze odpustit nevěru? 

„Pokud odhalíte nevěru, nejednejte v afektu a nechejte zchladnout rozbouřené emoce. Je pochopitelné, že vás svírá pocit zrady, ponížení, vztek a do jisté míry i nenávist. Nejlepší, co pro sebe v tuto chvíli můžete udělat je dopřát si čas, být sám a přemýšlet. Odborně bychom mohli toto období nazvat časem truchlení, něco ve vás metaforicky řečeno umřelo a vy se s tím potřebujete vyrovnat,“ doporučuje doktorka Miechová a dodává: „Jakmile si uspořádáte myšlenky, je na řadě konfrontace partnera. Nekřičte však, nevyčítejte, spíše rozhovor směřujte k tomu, abyste se dozvěděli, proč vás podvedl, jak dlouho tento poměr trvá, zda miluje vás nebo milenku, jak vidí vaši společnou budoucnost a co je pro záchranu vztahu ochoten udělat. Poté mluvte vy. Bohužel si partneři málokdy uvědomí, že za zkázou vztahu stojí vždy oba a mají tendenci se obviňovat navzájem. Tudy cesta nevede.“ 

Samozřejmě podvedený člověk má právo cítit se ublíženě, pokud však nechce zvolit nejrychlejší řešení a vztah ukončit, ale zachránit, musí začít sám u sebe. Je to těžké a mnohdy to bez vedení zkušeného odborníka z oblasti partnerských vztahů nedokážete. Návštěva partnerské poradny není ostudou, ale projevem upřímné snahy o záchranu vztahu, psycholog má totiž jednu unikátní vlastnost – dokáže zůstat nezaujatý, a tak s nadhledem posoudit, kde jste vy a partner udělali ve vztahu prvotní chybu. Ukáže vám různé cesty, jak obnovit ztracenou důvěru ve vztahu, co změnit, aby se situace neopakovala a mnoho dalšího. „Pokud na vztahu zapracují oba dva partneři, mohou ho společnými silami opravit a vylepšit,“ uzavírá PhDr. Miechová. 

Při objednávce na www.mojra.cz použijte slevový kód „NOVINYKRAJE“ a získáte slevu 5 % z ceny objednávky.