Náměstí Place de Greve v Paříži: Místo, kde byla upálena nejznámější okultistka ve Francii

Ve Francii 17. století měla u dvora krále Ludvíka XIV. značný vliv čarodějka a význačná věštkyně Catherine Monvoisinová. Byla to zručná apatykářka a krom léčivých lektvarů míchala nápoje lásky a smrtící jedy za použití všech možných přísad – včetně krtčích zubů, ropuších kostí, lidské krve či lidského popela. Říkalo se jí La Voisin a stála v čele kruhu dvorních věštců a travičů.

Madame de Montespan a La Voisin

La Voisin se stala také osobní přítelkyní královy oficiální milenky Madame de Montespan (tu známe kupříkladu z filmů o Angelice). De Montespan měla s králem sedm dětí a byla velmi, velmi žárlivá. Výchovou dětí pověřila paní de Maintenon, která se po ní stala přítelkyní krále.

Ještě v době královy přízně si de Montespan od La Voisin kupovala afrodisiaka a ochranné amulety. La Voisin také pořádala černé mše, při nichž prý vzývala ďábla, aby Madame de Montespan plnil různá přání. De Montespan údajně neváhala použít jakýchkoliv prostředků, aby ji král miloval věčně. S tím jí právě měla pomáhat La Voisin a odpadlý kněz abbé Guibourg.

Černé mše a travičská aféra

Když pak selhaly veškeré pokusy královy chorobně žárlivé milenky o udržení jeho náklonnosti, účastnila se podle některých svědků černých mší i osobně. Během černé mše ležela na stole nebo na podlaze nahá žena představující lidský oltář a na břiše jí spočívala miska k zachytávání krve obětovaného novorozence.

Madame de Montespan dále zuřila a v roce 1679 prý snad přesvědčila La Voisin, aby namíchala jed, který by krále i jeho novou milenku zabil. Veškeré intriky a čáry však nefungovaly. Tou dobou už kruh La Voisiných okultistů infiltrovali královští špehové a spiknutí bylo odhaleno. Ludvík XIV. nařídil popravit všechny, kteří se jakkoliv podíleli na okultních praktikách, a to nezávisle na jejich postavení, pohlaví či věku. Mezi viníky figurovali a významní šlechtici.

La Voisin byla zatčena a uvězněna ve městě Vicennes, kde byla také usvědčena z čarodějnictví. Spolu s ostatními spiklenci  byla v únoru 1680 upálena na hranici uprostřed náměstí Place de Greve (dnes Place de l´Hotel-de-Ville). Celkem bylo popraveno 36 osob. Abbé Guibourg zemřel v roce 1686 ve věznici.

Říká se, že na tomto náměstí je občas cítit pach spáleného masa a nepříjemný tlak rozběsněného davu, zejména za jasných zimních nocí.

A co se stalo s Madame de Montespan?

Madame byla kompromitována, ale ačkoliv již nefigurovala jako králova favoritka, neopustila dvůr. Pokračovala ve svém způsobu života, pořádajíc opulentní slavnosti. V roce 1691 ovšem přece jen odešla z Versailles a zemřela v Paříži roku 1707.