Chytře na nákupy přes internet: Co dělat, když vám nevyhovuje zboží z e-shopu? Většina lidí nezná lhůty, a pak přijde o peníze

Nakupování přes internet má stále více příznivců. Je levné, rychlé a pohodlné. Má však jeden háček. Zboží si nemůžete dopředu prohlédnout a už vůbec ne vyzkoušet. V reálu ho vidíte až po zaplacení. Jenže pak vám v poštovní schránce přistane místo svůdně přiléhavých šatů neforemný pytel sloužící spíše k zastrašení nepřítele. Rovněž mobil, jehož design a popis vás na webových stránkách tolik upoutal, zaujme svým provedením spíše vašeho dědečka nikoli však pubertálního syna.

Jak postupovat, když zboží nechcete

Zboží, které jste si objednali přes e-shop, vám z nějakého důvodu nevyhovuje. Toto vaše zjištění není ovšem důvodem k reklamaci. Naštěstí zákon při tzv. nákupech na dálku poskytuje zákazníkovi zvláštní druh ochrany a tím je možnost vrátit zakoupené zboží do 14 dnů bez udání důvodu. Odborně se jedná o tzv. odstoupení spotřebitele od kupní smlouvy. Pokud nejste žádní spisovatelé a vidina toho, že byste měli sami něco oficiálně sepisovat, ve vás vzbuzuje panickou hrůzu, nezoufejte. Zákon říká, že podnikatel vás musí o vašem právu odstoupit od smlouvy nejen předem informovat, ale také vám předat k tomuto účelu sestavený formulář. Odkaz na něj většinou najdete ve Všeobecných obchodních podmínkách (zkratka VOP) daného e-shopu. Pokud se tak nestane, pak se lhůta na odstoupení prodlužuje ve váš prospěch na celý jeden rok a 14 dní.

Nábytek o více kusech a opakované zásilky vitamínů. Jak počítat lhůty?

Objednáte-li si výše zmíněné šaty nebo mobil, pak je situace jednoduchá. Vaše 14denní lhůta, během níž můžete vrátit zakoupené zboží, začíná běžet ode dne, kdy  zboží převezmete. Jenže co když jste si objednali něco, co se skládá z více kusů, které vám nepřijdou v jednom balíku, ale díky svému objemu budou zasílány samostatně? Může se jednat např. o kuchyňskou linku nebo zahradní nábytek. V tomto případě je směrodatný den, kdy převezmete nikoli první, ale poslední část zásilky, tedy kdy vám bude doručen poslední kus nábytku. Další možností je uzavření smlouvy na pravidelné zasílání doplňků stravy, břitů na holení či receptů. Nutno dodat, že mnozí lidé se k tomuto zaváží spíše omylem, protože si nepřečtou pozorně všechny informace. Zprvu lákavá nabídka se pro ně pak stává noční můrou. V tomto případě lhůta pro odstoupení od smlouvy začíná běžet dnem, kdy došlo k převzetí první dodávky zboží, tj. dnem, kdy byla doručena např. první dávka vitamínů.

E-shop vám musí zaslat potvrzení

Pokud podnikatel nabízí možnost odstoupit od smlouvy prostřednictvím webového formuláře, což je v současnosti obvyklá praxe, pak je jeho povinností co nejrychleji potvrdit přijetí vámi zaslaného formuláře o odstoupení.

Pokud však uvedenou 14denní lhůtu zmeškáte, pak nárok na vrácení peněz již nemáte. O tom, dokdy musíte zaslat zboží, které vracíte, a dokdy by vám měl e-shop vrátit vaše peníze zpět, se dozvíte v dalším dílu našeho seriálu.