Touží vaše ratolesti stát se princeznou či rytířem? Splňte jim jejich přání na zámku Frýdlant

Nebojte se, dětská prohlídka není žádná nuda. Uvidíte rozzářené oči vašich dětí, když se posadí na královský trůn nebo k hodovnímu stolu. Malí rytíři si mohou vzít meč do ruky a také si společně zahrát dobové hry. A nakonec vyletí ptáček, to až si je vyfotíte na památku.

Zámek nebo hrad?

Přijedete-li do Frýdlantu, navštívíte současně středověký gotický hrad a renesanční zámek a zároveň i nejstarší hradní muzeum ve střední Evropě. Tímto titulem se pyšní od roku 1801, kdy byl hrad poprvé zpřístupněn veřejnosti.

Srdce zámku a chladná zbroj

Frýdlantský hrad i zámek vám nabízí několik prohlídkových tras. Základní okruh vás provede hradním muzeem, hostinskými a dámskými pokoji, reprezentačními salony až do srdce zámku. Tím je zámecká kuchyně, která je dodnes funkční a dokonce se zde vaří a peče.
Další okruh se bude líbit milovníkům zbraní. V nové zbrojnici uvidíte více jak tisíc chladných i palných, vojenských i loveckých zbraní.
Velkým lákadlem je již zmíněná prohlídka pro menší děti, které se dozvědí, jak se na hradě žilo a topilo v těch velikánských salonech nebo jak si hrály děti hradního pána. Na památku si mohou namalovat obrázek.

Trocha hradní a zámecké historie

Hrad byl postaven kolem poloviny 13. století a v 16. století byl rozšířen o renesanční zámek. Na krátkou dobu byl vlastníkem zámku také císařský vojevůdce Albrecht z Valdštejna. Posledními majiteli se stal rod Clam-Gallasových, kteří instalované sbírky zpřístupnili veřejnosti. A tak se již více jak dvě století můžete procházet hradními i zámeckými zákoutími.

Turistické informace a akce

Hradozámecký komplex leží nad stejnojmenným městem v severních Čechách. Parkovat můžete nedaleko zámku. Pěší mohou využít značené turistické cesty z města Frýdlantu.
Pro milovníky kol si státní zámek a hrad připravil cykloprohlídku Po frýdlantském panství. Na zámku vás osobně přivítá i vévoda Albrecht z Valdštejna, a to 14. sprna. Přijeďte si s ním popovídat a dozvědět se, jak žil a válčil na evropských kolbištích třicetileté války.

Místo

Liberecký kraj, okres Liberec, Frýdlant
GPS parkoviště: 50.9157039N, 15.0853872E

Kontakt

Státní hrad a zámek Frýdlant
Zámecká 4001, 464 01 Frýdlant
tel.: +420 482 312 130
e-mail: frydlant.rezervace@npu.cz
www.zamek-frydlant.cz

Kam se jít najíst či ubytovat?

Antonie Hotel **** superior
Zelená 905, 464 01 Frýdlant
tel.: +420 725 836 003, +420 481 001 070
e-mail: info@antoniehotel.cz
www.antoniehotel.cz

Albrechtova vyhlídka
Údolí 809, 464 01 Frýdlant
tel.: +420 608 021 162
e-mail: albrechtoavyhlidka@gmail.com
www.albrechtova-vyhlidka.cz