Cestující, pozor! Od listopadu se zdraží jízdné ve veřejné dopravě na Liberecku

LIBERECKÝ KRAJ – V posledním čtvrtletí letošního roku dojde ke změnám cen jízdného v regionální dopravě. Umožní to zachovat stávající rozsah autobusových a železničních spojů v kraji. K navýšení cen jízdného v Libereckém kraji došlo naposledy v roce 2013. Navrhovaná změna pokryje přibližně polovinu zvýšených nákladů na dopravu, zbytek doplatí Liberecký kraj. Kraj nadále ponechává levnější jízdné při úhradě kartou. Změnu tarifu IDOL musí ještě schválit krajské zastupitelstvo na konci letošního srpna.

„Od 1. listopadu 2019 dojde k navýšení cen jízdného, a to po šesti letech od poslední změny. V příštím roce totiž stoupnou náklady na dopravu oproti letošku o přibližně 60 milionů korun. Růst nákladů vyplývá z nových dopravních smluv, především v železniční dopravě, do kterých se teprve nyní plně promítl podstatný nárůst mezd a ostatních nákladů z posledních let. Liberecký kraj nechce vzniklou situaci řešit omezováním autobusových a železničních spojů. Bylo tedy nutné hledat pokrytí zvýšených nákladů jinou cestou,“ uvedl hejtman Martin Půta. Navrhované navýšení cen jízdného by dle odhadů mělo pokrýt asi polovinu zvýšených nákladů, „Zbývající část nákladů doplatí Liberecký kraj. I nadále platí, že více než 60 % výdajů na veřejnou dopravu financuje kraj ze svého rozpočtu,“ dodal hejtman Půta.

Pokud cestující využívají výhody krajské dopravní karty OPUSCARD, budou i po zdražení platit v rámci celé České republiky srovnatelné jízdné. Doposud byly ceny za dopravu v Libereckém kraji pod současným celostátním průměrem. Například měsíční předplatní kupón z Liberce do Jablonce, který nyní vyjde na 600 korun, nově bude stát 720 korun.

„Během posledních let Liberecký kraj kvalitu veřejné dopravy neustále zvyšuje. Postupně obnovujeme vozový park, zlepšujeme i dopravní dostupnost jednotlivých obcí. Od roku 2013 podstatně narostl rozsah objednávaných výkonů v autobusové dopravě. Pokud chceme nadále garantovat kvalitu a rozsah služeb, musíme přistoupit k tomuto zdraženi,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták a dodal: „Veškeré dosavadní slevy zůstávají v platnosti, stejně tak je cestujícím každý den k dispozici Centrální dispečink IDOL, který kromě řízení všech návazností telefonicky i přes internet poskytuje informace o aktuální poloze spojů a jejich zpoždění.“

„Ke změně cen jízdného v regionální dopravě v Libereckém kraji došlo naposledy v roce 2018, avšak tyto změny se týkaly státem nařízených slev, které znamenaly výrazné snížení cen jízdného pro kategorie děti, studenti a senioři nad 65 let. Poslední zdražování jízdného v systému IDOL nastalo v roce 2013 a od té doby se i přes zvyšující se inflaci, narůstající náklady na dopravu a zvyšování mezd jízdné neupravovalo,“ dodal ke změně ceníku Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK, která veřejnou dopravu v kraji koordinuje.

Oproti aktuálně platnému ceníku se například zlevněné jízdné pro děti, studenty a seniory na krátké vzdálenosti zvýší pouze o korunu, u síťových dokladů se oproti stávajícímu ceníku částky měnit nebudou. Kompletní ceník a zákaznické informace budou v průběhu září k dispozici ZDE. S volbou vhodného tarifu poradí též odborníci na všech kontaktních místech IDOL/OPUSCARD.