Vykradač aut z Liberce byl zadržen i s lupem. Na policii pak demoloval služebnu!

LIBEREC – Obyvatelé liberecké Burianovy ulice si oddechli poté, co policisté zadrželi zloděje, který jim poškozoval a vykrádal auta.

Ve čtvrtek před dvěma týdny krátce po jedné hodině ranní probudil obyvatele ulice Burianova opakovaný zvuk tříštícího se skla. U zaparkovaných vozidel se pohyboval muž, který kameny rozbíjel okna aut a z interiérů vybíral uložené věci. Ty pak přenášel pod nedaleký strom a opakovaně se k vozidlům vracel.

Probuzení obyvatelé zavolali na tísňovou linku a na místo okamžitě vyslány policejní hlídky. Nedaleko od posledního výskytu lupiče policisté zaparkovali služební vůz a vydali se propátrat okolí. Mezitím cizinec pokračoval ve vynášení věcí z vozidel, do kterých se vloupal, a chvílemi setrvával ve skrytu košatého stromu, pod nímž glosoval terén. Jakmile nabyl dojmu, že jej nikdo nepozoruje, opět se vydal k poškozeným automobilům.

„Policisté jej spatřili během několika málo okamžiků, jak obtěžkán batohem a s taškami v obou rukách odchází od rozbité škodovky. Ztichlou ulicí zahřmělo několik výzev „jménem zákona“ a povelů, které však lapka ne a ne uposlechnout. Namísto toho odhodil s sebou nesené věci a v domnění, že mu blízké zábradlí pomůže odolat zasahujícím policistům v tom, aby jej zpacifikovali, přitiskl se ke kovové trubce jako gekon. Muži zákona však přesně věděli, jak lapku odpovídajícího popisu od zábradlí „odstranit“,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský.

Zpacifikovaného 39letého cizince převezli policisté na služebnu obvodního oddělení. Ani zde se však neměl ke spolupráci a namísto vysvětlení začal stupňovat svou agresivitu. „Huronskému řevu a kopání do zařízení policejní služebny učinila přítrž okamžitá eskorta do policejní cely. Zde mu byl poskytnut dostatek času, náležitý prostor a zázemí k tomu, aby zpytoval své svědomí. Policisté z oddělení cizinecké policie navíc zjistili, že 39letý muž není v České republice přihlášen k pobytu a do Čech přicestoval před necelými dvěma měsíci za prací,“ dodal mluvčí Robovský.

Zasahujícím policistům se během několika minut od oznámení a zadržení pachatele podařilo ztotožnit všechny poškozené, kterým na zaparkovaných vozidlech vznikla nějaká škoda. Újmy došla tři vozidla, do kterých se cizinec velmi nevybíravým způsobem vloupal. Majitelé škodu nejen na rozbitých skleněných výplních vozidel, ale také na odcizených věcech, mezi nimiž bylo elektronářadí, oblečení, ale i brusle, vyčíslili na bezmála 50 tisíc korun.

Následujícího dne sdělili policisté 39letému cizinci ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinů krádež a poškození cizí věci. V případě odsouzení mu tak může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta. Všechny odcizené věci se vrátily zpět svým majitelům.

Foto: Police ČR