V pátek začíná Mácháč, policie je v pohotovosti

ČESKOLIPSKO – Zítra začíná na pláži Klůček u Máchova jezera v Doksech taneční festival zaměřený na elektronickou taneční hudbu známý jako Mácháč. Na akci, která končí v neděli 25. srpna, může dorazit až 10 000 návštěvníků. Tomu také odpovídají policejní bezpečnostní opatření, jejichž cílem je především udržet veřejný pořádek, předcházet krádežím, zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu a také odhalovat případy držení a distribuce drog.

A právě drog bývají hudební festivaly plné. Policistům budou vypomáhat dopravní policisté z Libereckého a Ústeckého kraje, poříční hlídka z Drážďan, kriminalisté krajského Toxi týmu a pracovníci celních úřadů Liberec a Drážďany. Do bezpečnostního opatření budou zapojeny i prvosledové hlídky, jejichž úkolem je adekvátně a hlavně rychle zareagovat při mimořádné události. Vyzbrojeny jsou například samopaly.

Při kontrolách přijíždějících motorových vozidel a jejich posádek budou mít celníci k dispozici tradičně mobilní spektrometry, které s vysokou spolehlivostí a rychlostí detekují stopy po drogách, prekurzorech a nebo výbušninách. Pokud přístroj zaznamená přítomnost drogy ve vozidle, provedou celníci následně jeho důkladnou kontrolu s využitím služebního psa vycvičeného na vyhledávání drog. Ti, kteří drogu v autě převážejí, ji většinou celníkům odevzdají ještě před použitím psa, protože z vlastní zkušenosti z minulých let vědí, že zapírat držení drogy je k ničemu.

„V místech některých kontrol, kde to bude situace vyžadovat, snížíme přechodně povolenou rychlost až na 30 kilometrů v zájmu zajištění bezpečnosti jak kontrolovaných osob, tak také policistů a celníků. Na tuto úpravu upozorní motoristy dopravní značení. O výsledcích kontrol budeme veřejnost průběžně během víkendu informovat,“ uvedla policejní tisková mluvčí Ivana Baláková.

Foto: Policie ČR