Mácháč v drogovém rauši? V síti celníků uvázla marihuana, extáze, kokain a další drogy

ČESKOLIPSKO – Kromě policie kontrolovali o víkendu vozidla přijíždějící do Doks na hudební festival Mácháč také celníci. Společně s kolegy z Německa se v rámci rozsáhlé akce zaměřené na kontrolu nelegální přepravy zboží zaměřili také na drogy.

Celníci rozestavěli v pátek a v sobotu své hlídky na komunikacích 38 a 270. Svá stanoviště měli v Doksech v ulici Pražská a Valdštejnská a dále v nedaleké obci Obora. Po komunikacích pak operovaly mobilní hlídky, které se přemisťovaly na různá místa. Jejich pozornosti neušly ani vlaky směřující do Doks.

Jak jsme vás minulý týden informovali v článku ZDE, při kontrolách vozidel celníkům pomáhal mobilní spektrometr, který dokáže ihned detekovat stopy mj. po prekurzorech či drogách. Přístroj vlastní celníci od loňského roku. Nasazeni byli také služební psi. V síti, kterou celníci rozprostřeli, skončilo 49 lidí převážejících drogy. Nejčastěji celníci nacházeli marihuanu, extázi a kokain.

Celkem hlídky ve dvou dnech zastavily ke kontrole 275 vozidel. Při kontrolách se našlo různě ukrytých celkem 82,80 gramů marihuany, 84 ks tablet a 8,85 gramů extáze, 16,73 gramů kokainu, 0,1 gramů pervitinu a 1 ks LSD. Celníci je nacházeli ukryté ve vozidlech, u cestujících nebo v jejich osobních zavazadlech. Ve vlacích odhalili 12 případů. Největším úlovkem bylo 7 gramů kokainu a 16 tablet extáze, které v pátek našli ukryté ve vozidle u 28letého muže.

Foto: Celní správa ČR