Lanýž – jedna z nejdražších kulinářských pochoutek. Je to zapáchající houba nebo čokoládová lahůdka?

Lanýže, jež jsou vyhlášenou gastronomickou pochoutkou, patří mezi super drahé potraviny světa. Často nesou označení „diamanty kuchyně“, a to navzdory faktu, že smrdí zatuchlinou nebo připomínají pach petroleje. Ostatně je to právě jejich specifická chuť, která je činí pověstnými.

Houba s mnoha zajímavostmi

Jedná se o plodnice vřeckovýtrusných hub. Existuje jich mnoho druhů. Mezi nejvíce ceněný patří lanýž bílý. Kilo houby se v Evropě vykupuje v přepočtu za více než 30 000 Kč, ale může vyšplhat i na dvojnásobek této částky. Nejásejte však předčasně nad vidinou snadného přivýdělku. U nás roste jen jeden druh, lanýž letní, a to výjimečně. Pokud byste ho čirou náhodou našli a dokonce i poznali, pak za jeho utržení můžete být potrestáni tučnou pokutou. Zpravidla platí, že čím větší je lanýž, tím je také dražší. Toto  pravidlo platí typicky u diamantů, proto je lanýž nazýván diamantem kuchyně.

Velmi zajímavý je způsob jeho sběru. Brýle, abyste na hříbky lépe viděli, můžete nechat doma. Místo ostřížího zraku budete potřebovat hlavně čich. Lanýže totiž najdete hlavně podle jejich specifického zápachu. Navíc nerostou na povrchu, ale ukrývají se až 30 cm pod zemí, proto se k jejich sběru využívají za tímto účelem speciálně vycvičení psi a prasata (ano, čtete správně).

Čokoládová delikatesa

Čokoládové lanýže, na rozdíl od těch normálních, nehledejte pod zemí, nýbrž v cukrárnách. Jedná se o výtečné čokoládové pochoutky unikátní chuti, které svým vzhledem připomínají tmavé lanýže, odtud tedy jejich název. Originální receptura je připisována Francii počátku 20. století. Čokoládová delikatesa vzniká obalením kvalitního čokoládového krému v čokoládě a poprášením kakaem.

Pokud nebudete mít po ruce právě skutečného lanýže, nahraďte ho alespoň tím čokoládovým. Určitě nebudete zklamáni. A navíc dost ušetříte.