Dětský den ve Vesci přinese rekonstrukci vylodění v Normandii i návštěvu policejní elity

LIBEREC – V sobotu 7. září zažije liberecký Vesec extrémně rušný víkend. Tak nabitý program, jako je ten letošní, Dětský den dosud nikdy nenabízel. Těšit se můžete na vojenskou techniku a mimořádné zážitky.

Modrý vrtulník Bell z policejní letecké flotily a ukázky slaňování policistů otevřou v sobotu oslavy Dne dětí ve volnočasovém areálu ve Vesci u Liberce. Očekává se více než patnáctitisícová návštěvnost.

Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku letectva v podání Aera L 39 Alca nebo ukázku jízdní policie na koních, akci také navštíví policejní elita – útvar rychlého nasazení (URNA).

Zhlédnou také rekonstrukci rozhodujících segmentů bojů v Normandii z roku 1944, do nichž se zapojí přes 400 nadšenců z Military klubů a spolků podporovaných mohutným seskupením vojenské historické techniky z muzeí i soukromých sbírek. Návštěvníci se můžou těšit například na německý jednomotorový spojovací a průzkumný letoun Storch.

Obdobně rozmanitá bude i chystaná exhibice soudobých bezpečnostních složek, dětské atrakce, workshopy nebo doprovodný program. „Pro velký zájem o vyhlídkové fotolety vrtulníkem nad Libercem jsme museli povolat tentokrát dva stroje“, doplnil za organizátory ředitel SBD Petr Černý.

Dětské dny spojené se začátkem školního roku se během sedmileté tradice rozvinuly od rodinné zábavy ve společenskou událost daleko překračující hranice regionu. Účastní se jich také regionální producenti a pivovary s prezentací svých novinek. Liberecký magistrát zajišťuje tradičně kyvadlovou dopravu pro cestující zdarma z terminálu MHD ve Fügnerově ulici. „Autobusová linka číslo 43 vyjíždí ze stanoviště číslo čtyři od 9.15 hodin v půlhodinovém intervalu,“ doplňuje mluvčí města Jana Kodymová.