V turnovském Muzeu Českého ráje byla otevřena expozice horolezectví

TURNOV – Nová stálá expozice turnovského Muzea Českého ráje připomíná svým uspořádáním skalní město. Nese název Horolezectví – Z Českého ráje na vrcholy světa a mapuje historii tohoto sportu se zdejším regionem pevně spjatého.

„Turnov a Český ráj je jedním z center tohoto sportu v rámci České republiky a místem, odkud vzešli nejvýznamnější horolezci naší země. Téma je s regionem tak úzce propojeno, že předpokládáme velký zájem jak místních, tak návštěvníků nejen o expozici samotnou, ale také o tematické programy, které bude muzeum připravovat,“ uvedla radní Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Nová expozice „Horolezectví – Z Českého ráje na vrcholy světa“ vznikla za významné podpory Libereckého kraje díky projektu Pro horolezce neexistují hranice, spolufinancovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Turnovská expozice byla slavnostně otevřena v sobotu 7. září. Součástí je i návštěvnické centrum, kde mají návštěvníci možnost nahlédnout do databáze o historii pískovcového i vysokohorského lezení ve spojitosti s oblastí Českého ráje a osobnostmi z Českého ráje, jež dobyly světových vrcholů. Databáze vznikla ve spolupráci se širokou horolezeckou obcí a pamětníky. Pro muzeum je důležité, že vedle expozice se rodí i nová muzejní sbírka, která se nezvykle rychle díky zájmu veřejnosti rozrůstá.

Expozice Horolezectví, která je prozatím největším a nejsložitějším projektem v historii Muzea Českého ráje, a to jak svou velikostí, tak rozsahem prací, významně doplní stálou nabídku pro návštěvníky. Ti se mohou těšit nejen na moderně a netradičně koncipované interiéry původní galerie muzea, ale i na nové odpočinkové zóny v atriu muzea, které postupně naplní doprovodné programy pro děti i dospělé, pro horolezce, pamětníky i pro ty, kteří se o tento sport jenom zajímají.

Nosným prvkem nové atraktivní části muzea je geometrická polygonní struktura, která vytváří analogii skalního města, ale zároveň plně respektuje původní umístění velkoplošné malby Mikoláše Alše Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou. Návštěvník tak v bezprostřední blízkosti tohoto obrazu pomyslně stoupá stylizovanou krajinou a vnímá pomocí textů, fotografií, exponátů a audiovizuálních efektů důležitá sdělení a příběhy.

Foto: Muzeum Českého ráje