Policie odložila případ pacientů s otravou krve v Nemocnici Frýdlant

LIBERECKO – Liberečtí kriminalisté ukončili vyšetřování případu otravy krve devíti osob, k němuž došlo v Nemocnici Frýdlant. Kriminalisté nezjistili, kdo otravu zavinil, a případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin, ale mohlo by jít o přestupek podle zákona o léčivech.

Loni koncem listopadu policisté přijali oznámení v souvislosti s možnou otravou krve pacientů v nemocnici Frýdlant. Operace se v tamní nemocnici zastavily, když devět ze šestnácti pacientů operovaných v jediném týdnu dostalo otravu krve. V případu vyšetřující policisté bezprostředně po přijatém trestním oznámení zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření z ublížení na zdraví na více osobách, k němuž mělo dojít při provádění operačních zákroků a z důvodu rapidního zhoršení pooperačního stavu některých z pacientů.

„Bezprostředně po přijatém oznámení provedli kriminalisté množství neodkladných úkonů v nemocničním zařízení, kde zajistili řadu stop důležitých pro trestní řízení. Provedli také ohledání místa činu, a s ohledem na podezření z možného zhoršení zdravotního stavu operovaných pacientů k případu okamžitě přibrali odborníky a znalce z oborů mikrobiologie a toxikologie k provedení zkoumání zajištěných stop a vzorků,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský.

V případu podaly vysvětlení zúčastněné osoby a byla zajištěna veškerá zdravotní dokumentace. Kriminalisté si například vyžádali také ústavní znalecké posudky z oborů mikrobiologie, epidemiologie, chirurgie, klinické farmakologie, soudního lékařství, anestezie a resuscitace, ale také biochemie či laboratorní diagnostiky.

„Na základě závěrů vypracovaných znaleckých posudků nebyla prokázána příčinná souvislost mezi poškozením zdraví pacientů a jednáním konkrétní osoby. Případ byl tedy ukončen a odložen s odůvodněním, že k odložení nebo jinému vyřízení věci došlo proto, neboť nešlo ve věci o podezření z trestného činu a nebylo možné na místě vyřídit věc jinak,“ komentoval mluvčí Robovský.

Zároveň kriminalisté v průběhu vyšetřování nezjistili příčinnou souvislost mezi nesprávným používáním anestetika a způsobenými zdravotními následky pacientů. V rámci rozsáhlého šetření však kriminalisté zjistili, že způsobem, jakým bylo anestetikum aplikováno, mohla být porušena povinnost postupovat podle schválených souhrnných údajů o přípravcích uložených zákonem o léčivech a porušení této povinnosti je možné kvalifikovat jako přestupkové jednání podle zákona o léčivech. Z toho důvodu byla věc odevzdána k projednání správnímu orgánu.