Doktor Kittel – byl ďáblovým doktorem nebo spíše vzdělaným a pokrokovým mužem?

Jméno doktor Faust zná u nás asi každý. Ale znáte doktora Kittela? Právě tomu se přezdívalo severočeský doktor Faust či ďáblův doktor. A jestliže byl již za svého života slavný, po smrti se stal legendou.

Život dr. Kittela – skutečnost i pověsti

Antonín Eleazar Kittel (varianty zní též Kyttel, Kittl nebo Kitl) se narodil roku 1704 v rodině s ranhojičskou tradicí (pocházela již od jeho děda Kašpara), byl vynikajícím lékařem i léčitelem. Jelikož úspěch se neodpouští, proslýchalo se o něm, že má smlouvu s ďáblem.

Doktor Kittel asi nestudoval lékařství na univerzitě, ale znalosti doháněl studiem odborných knih, měl talent a brilantní mysl. V Šumburku se v tajné komoře věnoval studiu lidského těla – a přede dveře do této komory postavil kostru, to aby si případný návštěvník rozmyslel vstoupit. Prý byla komora vlastně pitevnou – ovšem jak jinak se studuje anatomie.

Také měl údajně vlastnit tajemnou černou knihu, kterou nikdy s sebou při svých cestách nevozil, dále černý plášť s červenou podšívkou, na kterém létal až do Prahy.

Podobnosti s historkami o doktoru Faustovi je zřejmá. O dr. Kittelovi existuje totiž další spousta pověstí, které se šířily mezi lidmi – někteří jej proto považovali za čaroděje. Jeho na tu dobu neobyčejné úspěchy v léčbě přisuzovali kouzlům, které vyčetl ze své tajemné knihy.

Pokroková léčba

Dr. Kittel byl pokrokový – používal vodoléčbu a různé bylinné výtažky, základ mnoha pozdějších farmaceutických přípravků. Byl tak dobrý, že se o něm zmiňují i zápisky v deníku císaře Josefa II.

Musel často navštěvovat Prahu, kde získával stále novější vzdělání a zkušenosti. Všude ho čekala mračna pacientů, přestože, jak se říkalo, se choval mírně řečeno nezdvořile. Ale vyléčit dokázal, a to bylo podstatné, proto se k němu sjížděla i šlechta. Záslužnou práci vykonával ovšem také v místech, odkud pocházel – léčil i chudé nemocné v okolí Jizerských hor a Krkonoš.

Kittelova rodina

V roce 1727 se oženil s Annou Marií Güntherovou a měli spolu 11 dětí. Lékařem se stal i jeho prvorozený syn Josef Pavel, další čtyři byli ranhojiči a lékárníci. Zemřel roku 1783 v místě svého narození, tedy v Šumburku.

Perličkou je, že proslulý dr. Kittel byl předkem Emy Destinnové, rozené Emílie Kittlové (1878 – 1930), která se stala slavnou operní pěvkyní. Dokonce se říká, že měla velký zájem o okultní vědy.

Zakoupila proto také zámek ve Stráži nad Nežárkou, kde se nalézala knihovna barona Leonardiho, který měl údajně přivést do Čech svobodné zednáře. Ema měla také kostlivce a představte si, že ne před tajnou komorou, ale v ložnici. Géniové někdy mívají zvláštní zvyky.

Tak také její záliba v nejrůznějších obrázcích s motivy smrti je zvláštní. Jejím talismanem, který měla vždy při sobě, byla prý maličká rakvička s mrtvolkou, zdá se zkrátka, že možná geny vykonaly své…