Ovoce a větve souseda na vašem pozemku. Komu co patří?

S blížícím se podzimem padají  ze stromů padají nejen jablka a ořechy, ale také suché větve a listí. Stromy souseda nebývají výjimkou. Ze šťavnatých jablek a čerstvých ořechů budete mít mnohdy radost. Z listí a větví už té radosti bude podstatně méně. Můžete si nechat ovoce od souseda, která spadlo na vaši zahradu? A naopak máte právo mu nařídit, aby si svědomitě odnesl nepořádek spadaný ze svých stromů?

Rozumní sousedé jsou mnohdy schopni dohodnout se na nejrůznějších věcech, aniž by k tomu potřebovali minimální znalost občanského zákoníku. Nicméně někdy se rozhoří spor i kvůli naprosté drobnosti, a pak je docela dobré vědět, kdo má na co nárok.

Ovoce spadlé na pozemek souseda

Dle § 1016 občanského zákoníku platí, že plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem. Takže pokud sousedovy švestky spadnou na vaši zahradu, pak si je máte právo sesbírat a zavařit nebo si je nechat vypálit, prostě naložit s nimi dle své libosti. Pozor ovšem na pojem „plody“. Zákoník jím nemyslí pouze ovoce, ale také ono obtěžující listí a suché větve. Tudíž i ony se stanou vaším majetkem, který soused nemá povinnost uklízet.

Co když vaše ovoce padá na cestu?

A co znamená dovětek o veřejném statku? Veřejným statkem se myslí např. chodník, cesta nebo park. Pokud tedy spadne ovoce z vašich stromů nikoli na pozemek souseda, ale na chodník, pak je stále vaše, a vy byste se měli postarat o jeho odstranění nejlépe ještě dříve, než se promění ve shnilou a páchnoucí hmotu, na které někdo uklouzne a zlomí si nohu.

Ovoce nad vaším pozemkem

Zákon hovoří o spadlém ovoci. Jenže ovoce, které spadne, je už potlučené. Určitě by bylo lepší otrhat sousedovy švestky hned, jakmile dozrají, a nečekat, až z nich budou na zemi povidla. Jenže pozor. Ovoce, které je na stromě, je stále majetkem souseda. Analogicky to platí třeba také pro dýně, jejíž šlahoun si našel cestu mezerou v plotě. Obří dýně na vaší zahradě rostoucí ze šlahounu od souseda, je pořád jeho. I když v rámci dobrých sousedských vztahů by možná stálo za uvážení mu ji darovat, pokud ovšem netrpí alergií na zdravou stravu.