Policejní „šmírovací“ autobus opět dohlížel na neukázněné řidiče

LIBERECKÝ KRAJ – V letošním roce již počtvrté využili policisté na území Libereckého kraje k dohledu nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu a k dokumentaci dopravních přestupků řidičů služební autobus.

Z autobusu policisté skrytě natáčeli jednání řidičů v průběhu jízdy. Akce, do které byly nasazeny na dvě desítky dopravních policistů, probíhala na silnici č. I/35 a dálnici č. D10 v úseku Bílý Kostel nad Nisou – Ohrazenice a dále Ohrazenice – Příšovice. Policisté se během akce zaměřili na nepozornost za volantem a plynulý dálniční provoz, prioritně na způsob jízdy řidičů nákladních vozidel, zakázané předjíždění nákladních vozidel v určitých úsecích, používání povinného bezpečnostního pásu, na předměty bránící řidiči ve výhledu z vozidla, držení hovorového nebo záznamového zařízení, respektování dopravního značení, technický stav vozidel a všechny formy nevěnování se řízení.

„Autobus má při dokumentaci přestupkových jednání výhodu nadhledu, jelikož některá protiprávní jednání řidičů nákladních vozidel nelze za jízdy z policejního osobního motorového vozidla dokumentovat,“ uvedl Jan Frieser z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

V případě zjištění protiprávního jednání ihned řešili přestupek policisté v doprovodných vozidlech jedoucích za autobusem. Vozidlo zastavili na vhodném stanovišti a projednali zjištěné protiprávní jednání řidiče. Policisté také například kontrolovali dodržování předepsaných dob řízení a odpočinku řidičů včetně dodržování nejvyšší povolené rychlosti nákladních vozidel. Dále se hlídky zaměřily také na pátrání po hledaných osobách, věcech a motorových vozidlech a v neposlední řadě také na odhalování alkoholu a jiných návykových látek u řidičů.

Během celodenní akce zadokumentovali na videozáznam celkem 43 přestupků v částce 22 800 korun.

Při akci bylo zjištěno a projednáno příkazem na místě:

  1. bezpečnostní pásy 21x / 10 900 Kč
  2. technický stav vozidla 4x / 3 300 Kč
  3. držení telefonu za jízdy 11x / 5 600 Kč
  4. nezajištěný náklad 1x / 200 Kč
  5. výhled z vozidla 2x / 1 500 Kč
  6. způsob jízdy 2x / 800 Kč
  7. vyhazování předmětů za jízdy 1x / 500 Kč

U jednoho z řidičů policisté zjistili řízení pod vlivem pervitinu.

„Z celkového počtu 3096 dopravních nehod v Libereckém kraji za letošních prvních 8 měsíců byl nesprávný způsob jízdy hlavní příčinou nehody v 1550 případech. Druhou nejčastější příčinou dopravních nehod byla nepřiměřená rychlost, a to v 401 případech. Využití autobusu se ukázalo jako velmi efektivní nástroj dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu,“ uvedla policejní tisková mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Foto: Policie ČR