Kladské rašeliny: Poznejte pralesní i vodní svět Slavkovského lesa

Máte rádi tajemnou a nedotčenou přírodu, jako jsou rašeliniště, lišejníky a tajgy? Přijeďte na Kladské rašeliny nedaleko Mariánských Lázní a nahlédněte do hlubin Slavkovského lesa. Na chvíli budete mít pocit, že jste se ocitli na docela jiném místě naší planety.

Přijedete-li do osady Kladská, která je výchozím bodem naučné stezky Kladské rašeliny, jistě vás nejdříve upoutá dřevěný lovecký dům alpského stylu. Osada na náhorní plošině mezi lesy působí romantickým dojmem. Neméně zajímavá je ale právě stezka kolem Kladského rybníka. Je dlouhá necelé dva kilometry a leží v nadmořské výšce přes 800 metrů.
Je to velmi okouzlující, avšak nenáročná trasa, která z části vede po dřevěných chodníčcích a z části lesními pěšinami, takže ji pohodlně zvládnou maminky s kočárky, vozíčkáři i méně zdatní turisté.
Na stezce jsou informační tabule, které vás seznámí se vším, co souvisí s touto pozoruhodnou krajinou. Prvním zastavením jsou sluneční hodiny, kde můžete zjistit správný čas. Poté již vstoupíte do tajemného lesa s bezzásahovou oblastí Tajga a chůzí po povalovém chodníčku se budete proplétat mezi stromy. Místy jsou odpočinkové zóny s lavičkami. Usedněte a pozorujte tuto uklidňující přírodní scenérii. Zpáteční cesta naučné stezky vás opět zavede do výchozího bodu, do osady Kladská.

Znáte čarověník?

Procházkou kolem Kladského rybníka vás jistě upoutá jeho temná hladina a sem tam vyčuhující kusy dřev. Ale pozvednete-li svůj zrak výše, spatříte na stromech chomáče větví kulovitého tvaru, kterému se říká čarověník. Jde o kouzlo s nádechem magie? Pravda je trochu prozaičtější. Čarověníky vznikají samovolnou mutací, která je obvykle vyvolána virem či houbou. Takže nejde o žádné čáry a kouzla, ale o zajímavý přírodní úkaz.

Dům přírody Slavkovského lesa

Procházkou po naučné stezce váš výlet nemusí skončit. Navštivte Dům přírody, kde se můžete seznámit s historií přírody zdejší krajiny a vyzkoušet si zábavně-naučné aktivity nejen pro dospělé, ale i pro děti. Můžete zde i požádat o pomoc s naplánováním dalších pěších či cyklovýletů přírodou Slavkovského lesa.

Turistické informace

Naučná stezka Kladské rašeliny leží v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v osadě Kladská, 9 km severně od Mariánských Lázní. Vstup je volný a bezbariérový.

Místo

Karlovarský kraj, okres Cheb, Mariánské Lázně
GPS osady Kladská: 50.0255514N, 12.6679197E

Kontakt

Informační centrum Mariánské Lázně
Hlavní 28, Dům Chopin, 353 01 Mariánské Lázně
tel.: + 420 354 622 474
e-mail: info@marianskelazne.cz
www.marianskelazne.cz

Kde se občerstvit a ubytovat?

Penzion Kladská
Kladská 6, 353 01 Mariánské Lázně
tel.: +420 354 691 888
e-mail: pensionkladska@seznam.cz
www.pensionkladska.cz

Nebo můžete využít některou z restaurací či lázeňských hotelů v nedalekých Mariánských Lázních. Bližší informace na www.marianskelazne.cz.