Víte, jak se zachovat, když vás pokouše cizí pes?

I když společnost psů příliš nevyhledáváte, můžete k psímu kousnutí přijít doslova jako slepý k houslím. Podobně jako paní Irena (52 let), která se šla na dovolené po večeři projít, aby večer lépe usnula. Kochala se malebnou krajinou českého venkova a vůbec nezaznamenala, že z jedné zahrady za ní vyběhl malý ratlík. Všimla si ho, až když v lýtku ucítila bolest. To už však bylo pozdě. Pes ji kousl a utekl. Jak se v takové situaci zachovat?

Budete potřebovat psa i jeho majitele

Kousne-li vás cizí pes, je nutné zjistit, komu patří, což je někdy problém, protože pes se dá na útěk. Pokud se vám podaří zachovat trochu duchapřítomnosti, vyfoťte si ho mobilem. S fotkou máte větší pravděpodobnost, že se psa i s jeho majitelem podaří dohledat. Majitel má totiž ze zákona povinnost nechat psa neprodleně vyšetřit veterinářem, aby se vyloučila možnost toho, že by vás nakazil vzteklinou. Nutnost vyšetření platí i pro ty psy, kteří jsou řádně očkováni proti vzteklině a také pokud vás pokouše váš vlastní pes. Důvodem je, že ani očkování nemá stoprocentní účinnost.

Pokud nezjistíte, komu pes patří, nebo majitel není ochoten sdělit vám svou totožnost a vzniklý problém řešit, pak zavolejte hlídku Policie České republiky nebo Městské policie. Ta se bude snažit psa vypátrat a jeho majiteli nařídí, aby vám sdělil potřebné údaje.

I malému kousnutí věnujte pozornost

Vy, jakožto poraněný, byste měl co nejdříve navštívit lékaře a to i tehdy, když máte pocit, že vaše poranění nestojí ani za řeč. Psí kousnutí se totiž obecně velmi špatně hojí, protože i na pohled drobné ranky bývají dosti hluboké. Navíc se při kousnutí do rány často dostane infekce, takže hrozí zánět. Ošetřujícímu lékaři budete pak rovněž muset předložit zprávu od veterináře ohledně zdravotního stavu dotyčného psa. (Pes musí být vyšetřen dvakrát – poprvé nejlépe do jednoho dne od chvíle, kdy vás pokousal, a následně po pěti dnech.)

Co hrozí, když situaci nebudete řešit

Někteří lidé při představě celé této složité procedury raději nechají psa psem a ránu, pokud je malá, si ošetří doma. Zde ovšem hrozí jeden závažný problém. Jestliže se rána bude hojit špatně, a vy budete nuceni vyhledat lékaře, může se stát, že vám nařídí pobyt na infekční klinice s nutností aplikace několika očkovacích vakcín, popř. dalších preparátů. Tato záležitost je zdlouhavá a docela bolestná.

Jen pro úplnost dodejme, že vzteklina je onemocnění centrálního nervového systému. Onemocnění způsobují viry a ty se přenášejí nejčastěji slinami, proto může být kousnutí zvířetem nebezpečné. Pokud nemoc propukne, je onemocnění smrtelné. Vzteklinu mohou mít nejen psi, ale také kočky, lišky, jezevci, netopýři a jiná zvířata. V ČR je očkování psů proti vzteklině povinné. Poslední výskyt vztekliny v ČR byl zaznamenán u lišek v r. 2002 a v r. 2005 u netopýra.