Frigidita, asexualita, porod, averze … a jiné problémy se sexem

Problémy se sexem řeší nejeden pár. Někdy je na vině pokles sexuální touhy mezi partnery, neschopnost se vzrušit, stereotyp. Jindy však může jít o vážný problém, který nijak nesouvisí s osobou partnera, s tím, že by vás nepřitahoval. Jestliže jste kdysi se sexem neměli sebemenší potíže je namístě se zamyslet, kde se stala chyba, co se změnilo a proč. Rozhodně zkuste do rozhovoru zapojit i partnera, zjistit jeho postoj. Ačkoli však muži o sexu s přáteli mluví bez zábran, s vámi se na toto téma bavit nemusí. Proč? Je to prosté, za vším stojí jejich ego. Pánové vnímají postelové problémy jako své osobní selhání, i když to tak v mnoha případech není. No, ale vymluvte jim to… Pojďme se tedy podívat, co páry v sexuálním životě může nejvíce potrápit.

Ztráta sexuální touhy

To, že se ze vztahu postupem času vytratí sexuální napětí je zcela normální. U žen nejčastěji klesá apetit v souvislosti s těhotenstvím a porodem, u mužů se mohou objevit problémy s erekcí v důsledku nemoci. Častým zabijákem sexuální touhy je také určitý pocit frustrace, zklamání, stres a deprese. Nelze opominout ani všudypřítomný stereotyp. Na vině může být také nadměrné užívání alkoholu či jiných návykových drog, workoholismus, rozdílná libida partnerů a mnoho dalšího.

Pohlavní chladnost – frigidita

Frigidita je pohlaví poruchou, která souvisí s omezením sexuální funkčnosti, neschopností se vzrušit a dosáhnout orgasmu. Častěji se objevuje u žen, a to ve formě vrozené, nebo získané. Pokud je žena „vrozeně“ frigidní znamená to, že sex nikdy aktivně nevyhledávala, ať už kvůli puritánské výchově, nebo kvůli jakémusi vnitřnímu přesvědčení. Získaná frigidita většinou souvisí se stresem, traumatickým zážitkem, nemocí, porodem, gynekologickými problémy, užíváním léků, únavou nebo partnerskou krizí. Ojediněle se pak frigidita vyskytuje také u mužů, ať už následkem nízké hladiny testosteronu, v důsledku dřívějšího sexuálního selhání, cukrovky a jiných nemocí.

Absence sexuální touhy – asexualita

V tomto případě jde přímo o jakousi averzi nejen vůči sexu, ale i různým intimnostem. Asexuálové nemají potřebu vést sexuální život, v podstatě nejsou přitahování opačným pohlavím (nepřitahují je však ani osoby stejného pohlaví, zvířata… jednoduše nikdo).

Bolest při sexu

Bolestivost pociťují převážně ženy, a to z různých důvodů. U některých je příčinou nedostatečné zvlhčení, špatně zhojená jizva po porodu, zánět, nebo dokonce vaginismus (stav, kdy dochází ke samovolnému stažení poševních svalů, což znemožní průnik penisu do pochvy).

Poruchy erekce, předčasná ejakulace

Tak toto je zase ryze mužským problémem. S předčasnou ejakulací bojuje skoro každý mladý muž, který teprve začíná pohlavně žít. Většinou se problém upraví s časem a počtem sexuálních aktivit. Někdy však přetrvává, a může způsobit dlouhodobou frustraci a vyhýbání se pohlavnímu styku. Erektivní disfunkcí trpí více než polovina mužů nad 35 let (studie v rámci ČR), nejčastěji v souvislosti se zdravotními potížemi.

Samozřejmě že tento výčet není kompletní, za problémy v sexuálním životě může stát cokoliv. Ne vždy je řešení snadné, někde pomohou speciální doplňky stravy, jinde změna polohy při aktu, vyřešení partnerských konfliktů, vybočení ze stereotypu. Často je však potřeba vyhledat pomoc odborníka, ať už urologa, gynekologa, sexuologa či psychologa.
Sexuální selhání se nemile odráží na celkovém psychickém stavu jedince, někdy je dokonce psychický problém příčinou samotné sexuální abstinence. Řešením je pak odborně vedená terapie, ta je ryze individuální, založena na potřebách daného jedince či páru. Pokud nechcete, bojíte se, stydíte se, nebo nemůžete navštívit psychologa v jeho kamenné poradně, nevadí. Můžete vyzkoušet terapii z pohodlí vašeho domova, a to díky první online psychologické poradně Mojra.cz, kde probíhají konzultace s psychologem formou hovoru přes Skype, WhatsApp, Viber, telefonicky či emailem.

V případě objednávky na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „NOVINYKRAJE“ a okamžitě získáte 5% slevu.

PhDr. et Mgr. Hana Alblová
www.mojra.cz