Maracaibo a Rendleshamský les: Šlo o případy radioaktivity způsobené UFO?

Když se nad jedním domem v Maracaibu ve Venezuele objevilo jasné světlo, udělalo se jeho obyvatelům velmi zle. O téměř sto let později a daleko odtud, v Anglii, v Rendleshamském lese, se odehrála událost, která patří k nejznámějším záhadám v historii pozorování UFO.

Maracaibo

Jedné bouřlivé noci v roce 1886 zažila rodina žijící na okraji Maracaiba něco hrozného. Děsivý příběh obsahuje důkazy o otravě radiací téměř deset let předtím, než byla radioaktivita vůbec objevena.

V noci 24. října probudilo devítičlennou rodinu ostré, intenzivní světlo. Mysleli si, že vypukl požár, a proto opustili dům, aby vyhledali bezpečný úkryt. Když se ale rodina ocitla venku, zjistila, že světlo vychází z temného a monotónně hučícího objektu vznášejícího se nad domem.

Jelikož tehdy nikdo z rodiny neslyšel o nevysvětlitelných létajících úkazech, všichni si mysleli, že nadešel konec světa a začali se modlit. Klesli na kolena, ale náhle se všem udělalo velmi špatně, začali zvracet a otekla jim břicha, tváře a rty. V dalších dnech jim vypadaly vlasy a na kůži se objevily boláky.

Oběti připisovaly své neduhy boží kletbě, ve skutečnosti však šlo pravděpodobně o příznaky vážné otravy radiací.

V okolí jejich domu také hynula vegetace i stromy. A tak se podrobnosti o podivném případu rozšířily na veřejnosti. Podle některých bylo jasné světlo vznášející se nad domem ve skutečnosti mimozemským plavidlem, které se porouchalo a ve snaze o záchranu vypouštělo radioaktivní energii.

Rendleshamský les

Nedlouho po mrazivé prosincové půlnoci roku 1980 oznámil americký voják na základně RAF Woodbridge na jihovýchodě Anglie, že na nebi spatřil podivná světla. V tu samou chvíli zachytily radary sesterské základny RAF Bentwaters severně od Rendleshamského lesa neznámý objekt.

Ze základny Bentwaters vyrazil záležitost vyšetřit letecký tým v čele s podplukovníkem Charlesem Haltem. Zprvu si mysleli, že jde o havarované letadlo. Podle Haltova hlášení viděli zářící, zřejmě kovový objekt s barevnými světly. Seržant Penniston později vypověděl, že viděl mimozemské plavidlo ve tvaru trojúhelníku.

Během následujících dnů se muži na místo několikrát vrátili, aby vyšetřili, co se stalo. Ve stromech naměřili vysokou radiaci a na obloze znovu pozorovali podivná světla.

Svědectví vojáků ale nikdo nepotvrdil a někteří lidé naznačovali, že si vojáci spletli UFO s nedalekým majákem. Po události vyplnil každý z mužů přísně tajnou svědeckou výpověď. Ač byla „přísně tajná“, kopie se dostaly do tisku. O celou věc se začala zajímat veřejnost.

Přítomnost radiace přesvědčila úřady, že v temném lese se odehrálo něco skutečně podivného. Do Rendleshamu dodnes přijíždějí lidé, kteří doufají, že tu naleznou odpověď.