Poltergeist z Rosenheimu: Záhadu nemohli rozluštit ani fyzikové

Psal se rok 1967 a v uznávané advokátní kanceláři v německém Rosenheimu se začalo dít něco divného – v určité denní době začal neustále vyzvánět telefon, na druhé straně ale nikdy nikdo nebyl. Stále vyskakovaly pojistky – technici se snažili problém vyřešit, ale marně. Zanedlouho se začaly jen tak přemisťovat věci z místa na místo a kývat obrazy, aniž by se jich někdo dotkl. Zdálo se, že kancelář ovládla nějaká neviditelná síla.

Vyšetřování Hanse Bendera

Případ se dostal do rukou profesora Hanse Bendera, který zahájil důkladné vyšetřování, které vedli dva fyzikové z Institutu Maxe Plancka v Mnichově. Použili senzory, kamery a nahrávací přístroje, samozřejmě takové, jaké byly v té době k dispozici. Postupně vylučovali možné příčiny těchto událostí, vysvětlení ale nemohli nalézt.

Tým Hanse Bendera také sledoval, co se dělo v kanceláři – zjistil, že až 40 osob bylo někdy svědkem toho, jak se přemisťují skříně, otvírají okna atd. – i když se nikdo ničeho nedotýkal.

Dívka jménem Annemarie

Tento případ se dostal i do tisku, který začal hned spekulovat o podvodu, ale žádná stopa k němu nevedla. Bender posléze přišel na něco zvláštního. Když se totiž něco divného stalo, zapsalo se to do protokolu, zaznamenaly se určité parametry a výpovědi osob přítomných v tom okamžiku. Díky tomu tým zjistil, že všechny případy nastaly, když byla v kanceláři přítomna devatenáctiletá zaměstnankyně Annemarie – od toho okamžiku byla pod přísným dohledem.

Ukázalo se, že Annemarie je skutečně původcem tohoto fenoménu, ale zároveň vyšlo najevo, že se na něm přímo neúčastnila. Její přítomnost jej ale způsobovala, někdy stačilo, aby dívka prošla chodbou a začala se houpat lampa či přemisťovat obrazy.

Situace v kanceláři začala být neúnosná a ona ji tedy musela opustit. Od té doby zde záhadné jevy zmizely, ovšem začaly se objevovat opět v kanceláři, kde si Annemarie našla novou práci.

Poltergeist – je vázán na osobu a ne na místo?

A tak případy jako tento posloužily, aby parapsychologové začali formulovat teorii klasifikace případů poltergeista. Jak lze vidět i u jiných případů, točily se kolem jedné osoby, která je nevědomě a pomocí neznámých mechanismů vyvolala.

Jak se tedy zdá, fenomén je vázán na osobu, nikoliv na místo. Případ z Rosenheimu se stal ve své době slavným. Každopádně představoval velký krok v bádání fenoménu poltergeist.