V Liberci zazní unikátní Rybova Česká mše vánoční

LIBEREC – Známá, a přesto překvapivá. Liberečané letos zažijí snad nejznámější vánoční českou melodii, Českou mši vánoční, v ojedinělém provedení.

Tato církevní skladba zazní v kostele sv. Antonína Velikého v Liberci na zlatou neděli v provedení špičkových sólistů. Doprovodí je domácí Pěvecký sbor Ještěd a vyhlášené Moravské klavírní trio. Pořadatelé očekávají, že historicky první souznění obou těles a profesionálních zpěváků bude monumentální zážitek.

Trio, jež založili členové Státní filharmonie Brno, pravidelně hraje hlavně s renomovanými umělci doma i v zahraničí. Při chystaném adventním koncertu se v díle Jakuba Jana Ryby o narození Krista s ním představí pěvci Zuzana a Tomáš Jeřábkovi, Kristýna Saňková a Martin Šujan. „Lidé si mohou již rezervovat lístky přes evstupenku a neměli by dlouho váhat. Předprodej se rychle rozbíhá,“ doporučuje ředitel pořadatelské agentury Elset Michal Buzek.

Kostel na Sokolovském náměstí zpestří čekání na blížící se Vánoce o všech svátečních nedělích. První adventní neděle, 1. prosince, bude patřit show swingu a jazzu amerického gospelového zpěváka Lee Davisona. O týden později rozezní svatostánek v doprovodu varhaníka Bohuslava Ledla grabštejnský patriot Luděk Vele, dlouholetý sólista opery Národního divadla. Stříbrná neděle bude patřit cimbalistce a zpěvačce Zuzaně Lapčíkové, zlatá pak mimořádné Rybovce.

Vánoční strom před libereckou radnicí se rozsvítí 24. listopadu. Od 1. do 22. prosince pak bude před radnicí pravidelný kulturní program a také bohaté stánkové tržiště.

Předprodej vstupenek ZDE.

Program adventních koncertů v kostele sv. Antonína Velikého:
1. 12. – 16:00 – Lee Davison Quartet
8. 12. – 16:00 – Luděk Vele – zpěv, Bohuslav Ledl – varhany, Adventní koncert
15. 12. – 16:00 – Zuzana Lapčíková
22. 12. – 16:00 – Jakub Jan Ryba – Česká mše vánoční, Adventní koncert