Miroslav Hanuš: Neposlal jsem si sms a to byla ta chyba!

Oblený herec a režisér Miroslav Hanuš (56) sice vypadl dřív než očekával, ale i tak se se svojí kouzelnou partnerkou Adrianou Maškovou (20), “protančili” za půlku StarDance X, tedy do šestého kola. A to je rozhodně úspěch. Hanuš i tak přiznal, že je mrzutý, neboť plánoval vítězství. Jeho taneční partnerka  si ale účast v celé soutěži pochvalovala. Díky Mirkovi se totiž naučila také něco nového mimo obor – a to trpělivosti! Jinak všestranně nadaný, mediálně známý partner, totiž nebyl schopen naučit se kroky a tak to zabralo mnohem víc času i energie než oba očekávali. Prý nečekal, že z jeho hlavy k nohám je tak velká vzdálenost. 

V Křižíkových ateliérech na Pražském Výstavišti se uskutečnil živý přenos tanečního soutěžního pořadu České televize Stardance.

Pro Hanuše bylo učinkování v soutěži, jak to sám nazval – poznanou nutností, když zjistil, že nemůže tančit jak chce. Přesto obdivuhodně bořil všechny dosud známé hranice pro tanec. Ty nakonec zbořily jeho a tak si v sobotu zatančili naposledy. V každém případě mohli diváci poznat herce i z té lepší stránky, než jen jako ožralého kreténa a násilníka, což je převážná část jeho rolí, jak sám herec poznamenal. Smutným faktem zůstává, že tento vtipný gentleman bude od příští soboty na tanečním parketu chybět. 

Vy si stále vykáte. Proč?

Mám to rád. Já si s mnoha lidmi vykám a přijde mi, že k tanci se to hodí. Je to elegantní a je to pro nás takový stimul pro diváky. Chtěli jsme si potykat až zvítězíme. Teď to už záleží jen na tom, až bude Adriana připravená na změnu… :O)))

Vaše žena byla baletka?

Ano, ale má tak ztepilou postavu, že do klasického baletu to nebylo, a tak tančila v Baletu Československé televize. Toho si velmi cením, protože miluju revuální balet a revuální tanečnice. Tak jako Jiří Šlitr, který měl nekonečnou slabost pro tajemnou slečnu Mici z tingltangl. Jana také učila třicet let na DAMU, pracovala na desítkách projektů jako choreografka. Ve společenském tanci se ale moc nevyzná. To je specifická disciplína.

Chodili jste spolu tančit?

Málokdy. Jana se nenechá vést, naopak by ráda vedla sama.

Jak bojujete s novými technologiemi – Instagramem, Facebookem a podobně?

Nebojuji. Mám tlačítkový telefon a jsem zcela v klidu. Pro Adrianu to ovšem znamená, že musí natáčet všechny příspěvky na sociální sítě sama.

Co vás více bavilo – latina, nebo standard?

Mě nejvíce baví to, co se tu netancuje. Swing, charleston, boogie woogie, rock and roll. Tango jsem nenáviděl, ale už jsem si ho celkem oblíbil. Nenávidím paso doble. To mě bolelo nejvíc ze všech tanců. Každý tanec ale bolí jinde! 

Měl jste trému na přímých přenosech?

Tam byli diváci. Já tančil pro ně a kamery ať se snaží a posbírají, co mohou. Kolegové, kteří už ve StarDance byli, říkali, že to jsou vždy velké nervy. Na to jsem se  chystal tak, že jsem jedl sladké. Na České televizi byly pro mě v poslední době nejkrásnější jahody se šlehačkou. Dával jsem si je za odměnu každý den v „pitevně“ – bufetu České televize.

Dostal jste nějaké rady od svých kolegů?

Radili mi, ať se vyhnu ambiciózním tanečníkům, že ti by mě zničili. Když jsem byl dotazován, jakou bych chtěl tanečnici, řekl jsem, že chci tu nejstarší, čímž jsem myslel, že dostanu nějakou trošku už vybitou, ale dostal jsem přiměřenou svému věku. Adriana naštěstí nešílí, že chtěla vyhrát.

Jak jste vnímal kritiku?

Oni mají za úkol se s námi trochu kočkovat. Nám produkce řekla, že to není soutěž, že to je tančení pro radost. Tak jsem doufal, že to řekli i porotě a že mě nebudou úplně ztrapňovat před celým národem. Jsou tam šoumeni, tak to bylo takové přátelské pošťuchování.

Jak StarDance vnímala vaše rodina?

Mám tři dcery a manželku. Když jsem jim položil otázku, zda mám jít do StarDance, tak všechny řekly ano. Manželka se držela stranou, protože nechtěla, až omdlím, nebo mi upadne noha, abych řekl, že za to může ona, protože mě tam poslala. Takhle může říct, že si za vše co se stalo můžu sám.

Ukazoval jste doma po trénincích co už umíte?

My nesměli nikomu nic ukazovat, ale jednou v kuchyni jsem předváděl, jak tančí Adriana, které teda doma říkám Arabela. Jako duo princ Miroslav a Arabela budeme jezdit kšefty… :O))). Když jsme nevyhráli, tak si troufneme jen na venkovské zábavy, ale po finále jsme plánovali Lucernu.